kapat

05.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
2. çeyrekte ev ödevi ağır
IMF, Stand By Anlaşması'nın 3 aylık uygulama sonuçlarını değerlendirmek üzere geliyor. Hükümeti Nisan-Haziran döneminde ağır ödevler bekliyor

IMF, Stand By Anlaşması'nın ilk 3 aylık uygulama sonuçlarını değerlendirmek üzere Mayıs ayında Türkiye'ye geliyor. İlk 3 ay için verilen sözler tutuldu. Uygulanan istikrar programı ilk ve en önemli etkisini faizler üzerinde gösterdi. 1999 yılı sonunda ortalama yüzde 94-100 bandında seyreden iç borçlanma faizleri yüzde 38-47 bandına geriledi.

Hazine, 550 trilyon lirası GSM lisans satışlarından olmak üzere 6.8 katrilyon lira gelir tahsil etmeyi, 6.6 katrilyon lira faiz ödemesi yapmayı ve 1.9 katrilyon lira faiz dışı fazla vermeyi hedefledi.

Mart ayı sonu itibariyle bütçeleştirilen özelleştirme geliri olmadı. 6.5 katrilyon lira kamu geliri elde edildi, 6.1 katrilyon lira faiz ödendi ve 1.5 katrilyon lira faiz dışı fazla oluştu.

Yılın ilk 3 ayında 12.7 katrilyon lira iç ve dış borç servisi gerçekleştirildi. 9-10 katrilyon lira borçlanma planlayan Hazine, piyasalardan 8.3 katrilyon lira borçlanma yaptı.

Merkez Bankası'nın aylık kur sepeti hedefine göre, Ocak-Mart döneminde TL yüzde 6.4 değer kaybederken, TEFE bazında enflasyon yüzde 11'i aştı. Merkez Bankası -1.2 katrilyon liralık net iç varlık hedefine ulaştı.

Petrol Ofisi ihalesi tamamlandı. Tüpraş'ın halka arzı için satış süreci son aşamaya getirildi. GSM lisans ihalesi 1 aylık bir gecikmeyle sonuçlanma noktasına taşındı.

SÖZLER TUTULDU
IMF'ye verilen sözler çerçevesinde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu üyeleri Mart ayı sonunda atandı. Uluslararası tahkim konusunda Anayasa değişikliği daha program başlamadan tamamlandı. Telekomünikasyon Kanunu yürürlüğe girdi. Tarımsal Destekleme Kurulu oluşturuldu. Kamu bankalarının sübvansiyonlu kredilerine sınırlama getirildi.

Niyet mektubu çerçevesinde Haziran ayı sonuna kadar Türkiye'nin yapması gereken ödevlerin bazıları şunlar: Muhasebe kurallarının değiştirilerek uluslararası standartlara uyumlu hale getirilmesi. Bütçe dışı 20 fonun kapatılması. Varolan yükümlülükler için bir borç stoğu çıkarılması ve kamuoyuna duyurulması. Mali şeffaflık raporu hazırlanması. Özel emeklilik fonları ile sağlık ve sosyal güvenlik hizmetlerinin ayrılması için yasal altyapının tamamlanması. Tarımda doğrudan gelir desteği ile ilgili pilot uygulamanın başlatılması, gübre ve diğer girdi sübvansiyonlarının sabitlenmesi. Donmuş vergi alacakları için vergi izleme sisteminin kurulması.

Okan MÜDERRİSOĞLU

Sevince siyaset gölgesi
"Son 6 yılın en düşük enflasyonuna rağmen tedirginiz" diyen sanayiciler, siyasetin gölgesinden yakındı

SİYASİ gündem, enflasyonda düşüş sevincini gölgeledi. İSO Başkanı Hüsamettin Kavi, ilk üç ayda alınan yolun bundan sonrası için ümitli olmayı mümkün kıldığını belirtti ve "İlk kez eğri aşağı döndü. Şimdi önümüzdeki ayın ne olacağı çok önemli" dedi ve şöyle devam etti: "Siyasetin kurallarının ekonomi üzerindeki gölgesini kaldırmak zorundayız. Enflasyonun önümüzdeki ay çıkmayacağına emin olmamız gerek."

"Son 6 yılın en düşük enflasyonunu yakaladık, sevinemiyoruz" diyen ASO Başkanı Zafer Çağlayan da, "Kafasında bir ekonomik program olan hükümet Cumhurbaşkanlığı konusunu bugün gündeme getirmemeliydi" dedi. YASED Genel Sekreteri Abdurrahman Arıman da "Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve ona bağlı hükümet krizi gündemde. Bunun etkisinin, düşüşe geçen enflasyonun etkisinden daha yüksek olacağını sanıyorum" diye konuştu.

Esen PİŞİRİCİ

İSO Başkanı HÜSAMETTİN KAVİ

Nisan enflasyonu çok kritik
"Daha yapmamız gereken çok şey var. Öncelikle şu an kamu maliyesinde giderleri azaltmaya yönelik herhangi bir düzenleme yapamadık. Bu ülke niçin 1999 yılında 6.4 küçüldü, 1998'de 3.8 büyüdü? Bir tek gerekçesi var: Devleti ekonomiden çıkartmadıkça bu inişli çıkışlı rakamlarla uğraşmak zorundayız. Bir ülkenin yönetimi hem kural koyucu hem de oyuncu olamaz. Devlet ekonomiden çıkmadıkça, siyasi tercihler ekonomi üzerinde etkiler yapıyor. Siyasetin kurallarının ekonomi üzerindeki gölgesi kalkmalı."

ASO Başkanı ZAFER ÇAĞLAYAN

Düşüşün keyfini çıkaramadık
"Türkİye yine gerçek sorunlarıyla hiç ilgisi olmayan bir gündeme kilitlendi. Ekonomi yüzde 6.5 küçülmüş biz Cumhurbaşkanlığı seçimlerini konuşuyoruz. Bu işlerin tartışılmasının günü bugün değildi. Kafasında bir ekonomik program olan hükümet bu meseleyi gündeme getirmemeliydi, yılbaşında halletmeliydi. Oturup konuşmamız gereken tek şey üretmek ve yatırımdır. Bu konudan süratle çıkmak lazım. Sayın Başbakan'a mektup yazdım. Üretimin önünü açmamız lazım. Yeni bir 5 Nisan krizine tahammül yok."

YASED Genel Sekreteri Abdurrahman ArIman

Siyaset enflasyondan etkili
"YASED Barometre sonuçlarından da görüldüğü gibi yabancı yatırımcıların geleceğe bakışları olumlu idi. Son enflasyon tablosu bunu destekleyici içerikte. Ama Şubat'ın ikinci yarısında henüz gözükmeyen, bugünlerde yaşadığımız ve bir siyasi krize dönüşme ihtimalini yaşayan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve ona bağlı hükümet krizi gündemde. Bu, yabancı yatırımcıların 'Türkiye yeniden siyasi krize mi giriyor?' endişesine yol açıyor. Bunun etkisi az da olsa düşüşe geçen enflasyonun etkisinden yüksek olabilir."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır