kapat

05.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Her çeşit parti var
Yunanistan'da kafasına esen parti kurmuş. Dağcılardan, fahişelere Hz. İsa'nın partisinden, Apocular'ınkine kadar her çeşidi mevcut

PAZAR günü yapılacak genel seçimlere 26 siyasi parti katılıyor. Yüzde 3 barajını ancak 5 partinin geçmesi bekleniyor. Geri kalan 21 parti ise gerek isimleri gerekse kuruluş amaçları açısından seçime renk getirecek. Her biri on binde 1 ile binde 7 arasında oy potansiyeline sahipler. Dimostenis Vergis-Yunan Çevrecileri Partisi, çıplaklığı savunuyor. Striptizci kızlarla broşür dağıttılar.

Yunan Marksist-Leninist Komunist Partisi'nin (KKE-ML) yeterince solcu olmadığını iddia eden başka bir grup, Yunan Marksist-Leninist ve Solcular Partisi'ni (KKE-ML Sol) kurdu. Olimpistler Partisi (OP), dağcılardan oy bekliyor. Çevresel Demokratik Birlik (DPE) de Apocular'ın bir araya geldiği bir parti. Çünkü, Apo'nun Yunanistan ziyaretini ayarladığı için PASOK'tan ayrılan Mihalis Karalambidis ile İzmir konsolosluğunda Yunan casusu olan ve Apo'nun Kenya'da koruması olan Savas Kalenderides partinin önde gelenleri arasında.

Pasok Fırtınalı geçmişe sahip
1973 yılında Askeri Cuntaya Silahlı mücadele direnişi için Andreas Papandreu tarafından yurt dışında ilk adıyla PAK olarak kurulan bu hareket, 1974'te Yunanistan'ın yeniden demokrasiye kavuşmasıyla PASOK adını aldı. 1981 seçimlerinde büyük bir oy patlamasıyla yüzde 48 alarak Yunan siyasi tarihinin ilk sol eğilimli iktidar partisi oldu. 1989'da Koskotas skandalı nedeniyle 1990 seçimlerini kaybetti.

Papandreu'nun 40 yıllık eşini boşayıp kendisinden 35 yaş küçük Dimitra ile evlenmesi PASOK'u sarsmıştı. Başbakan Kostas Simitis liderliğindeki PASOK'un seçime iddialı giriyor.

YENİ DEMOKRASİ PARTİSİ (YDP)
1974'te askeri yönetimin yıkılmasıyla yurt dışından Atina'ya dönen kurt politikacı Konstantin Karamanlis tarafından kuruldu. Karamanlis başkanlığındaki sağ eğilimli YDP, 1974 seçimlerini yüzde 54.3'le kazandı. Karamanlis, 1977 seçimlerini de yüzde 41.8 ile aldı ve Yunanistan AB'ye soktuktan sonra 1980'de Cumhurbaşkanı oldu. Ancak bu değişiklikle 1980 seçimlerini PASOK kaptı. YDP, bu seçimlere Karamanlis'in yeğeni Kostas Karamanlis liderliğinde giriyor.

YUNANİSTAN KOMUNİST PARTİSİ (KKE)
Yunanİstan'In en eski ve en çok kapatılan siyasi partisi. 1916 yılında SSCB'nin desteğiyle kuruldu. İki iç savaşta da taraf oldu. 1974'e kadar yasadışıydı. 1996 seçimlerinde yüzde 5.60 oy alan partinin bu seçimde de yüzde 3 barajını aşması bekleniyor.

SOL İTTİFAK (SYN)
KIsa adıyla SYN olarak tanınan Synaspismos (sol ittifak) 1992'de kuruldu. SYN'nin lideri Nikos Konstandopulos. Yunan entelektüelleri tarafından destekleniyor. Yüzde 3 barajını aşıp aşamayacağı parti içindeki en büyük tartışma konusu.

DEMOKRATİK HAREKET (DİKKİ)
DİKKİ partisi PASOK'un en görkemli dönemlerinde Maliye Bakanı Dimitris Tsovolas tarafından 1996'da kuruldu. 1996 seçimlerinde yüzde 4.44 ile parlamentoya girmeyi başaran Tsovolas, PASOK'un milliyetçi kanadından oy almaya çalışıyor.

STELYO BERBERAKİS - ATİNA


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır