kapat

05.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
FBI başkanı iş arıyor
Louis Freeh kazancıyla 7 kişilik ailesinin masraflarını karşılayamayınca iş aramaya başladı. FBI Başkanı bu yıl sonunda özel sektöre geçecek...

Türkiye ziyaretini tamamlayan Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI'ın Başkanı Louis J. Freeh, iş arıyor. Kendisine yakın kaynakların bildirdiğine göre, bu yılın son aylarında FBI direktörlüğünü bırakacak olan Freeh'in bu kararının ardında biri önümüzdeki yıl koleje başlayacak olan 6 oğlunun artan masrafları geliyor.

Amerika'nın saygın gazetelerinden Washington Post'un haberine göre, 10 yıllık görev süresi 2003'te sona erecek olan FBI Başkanı, çalışacağı alanı, daha fazla gelir getirmesi için özel sektör olarak belirledi. Ancak Freeh, 25 yıllık iş hayatında olduğu gibi yeni iş arayışını da büyük bir gizlilik içinde yürütüyor.

Freeh'in özel sektöre geçme isteğini öğrenen Washington'lu işadamları, hemen atağa geçti. Özellikle finans sektörleri ve hukuk firmaları, Freeh'le çalışmaya büyük önem verdiklerini belirtiyor. 51 yaşındaki direktöre birçok alanda milyon dolarlarlık iş önerilerinde bulunuldu.

HENÜZ KARARSIZ
Aldığı maaşla geçinemeyen Freeh 400 bin dolar konut kredisi alıyordu. Henüz hiçbir teklifi kabul etmeyen Freeh, kararını görevinden ayrılırken açıklayacak. İşi bırakmakta kararlı olan Louis Freeh'in eşi Marilyn de bu kararı destekliyor.

Louis J. Freeh, kariyerine bir FBI ajanı olarak başladı. Daha sonra Amerikan Adalet Bakanlığı Manhattan Bürosu'nda savcılık ve federal yargıçlık yaptı. Alman-İtalyan kökenli bir emlakçının oğluydu. Sıradışı davranışlarıyla dikkat çeken Freeh, 1993'te Clinton tarafından FBI direktörlüğü önerildiğinde iki şartla kabul etti: Direktör olarak tamamen bağımsız olmak ve ailesine zaman ayırabilmek.

Freeh'in Başkan Clinton ve Adalet Bakanı Janet Reno ile arası açık.

Neden Türkiye'yi ziyaret etti?
TÜrkİye ile ortak yürütülen çalışmaları denetlemek için Türkiye'ye gelen FBI direktoru Louis J. Freeh, görüşmelerinde özellikle uyuşturucu trafiği, mafya ve nükleer madde kaçakçılığı konularının üzerinde durdu. FBI sözcüsü, "Louis Freeh şahsen uluslararası işbirliğine son derece önem veriyor. Mümkün oldukça yeni açılan büroları ziyaret ediyor. Türkiye gezisi de bu amaçla gerçekleşti" dedi.

Ancak CIA directoru George Tenet'in de çok kısa bir süre önce bölgeye ziyaret yapmış olması, Freeh'in de Tenet gibi Kafkaslar ve Orta Asya'ya devam edeceği gezisinin ABD'nin özellikle Rusya ile ve bu bölge ile ilişkilerini gözden geçirdiği bir zamana rastlaması dikkat çekici.

HERKES OYUNUN PARÇASI
ABD'li yetkililer, Türkiye, Kafkaslar ve Orta Asya'nın ABD için stratejik önemi olduğunu söyleyip "Herkes oyunun bir parçası olmak istiyor" yorumunu yaptılar. Bölgede Rusya kaynaklı kara para aklama ve organize suçlar öncelikli tehditler arasında geliyor.

FBI için, Freeh'in Türkiye ziyareti, Rus ve Türk mafyası hakkında görüşmelerde bulunmak için ideal olabilir.

Zeyno BARAN (WASHINGTON)

DİPNOT
FBI Başkanı yılda 141 bin 300 dolar (yaklaşık 83 milyar) kazanıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır