kapat

05.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Elektronik kelepçe uygulaması geliyor
Amerika'da yıllardır geçerli olan 'elektronik kelepçe' uygulaması Türkiye'de başlatılacak

AMERİKA'DA kreş işletmeciliği yaparken bir bebeği öldürmeye teşebbüs ettiği gerekçesiyle mahkumiyet alan Figen Güler Tekin adlı Türk vatandaşına uygulanan "elektronik kelepçe" tekniği Türkiye'de de uygulanacak.

CMUK (Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu) tasarısında yer alan ev ve göz hapsi cezalarında "elektronik kelepçe" sisteminin uygulanabilmesi için İnfaz Kanunu'nda değişiklik yapılacak. Adalet Bakanlığı'nca hazırlanmakta olan yasa taslağına alınan "elektronik kelepçe" hükümlü veya tutuklunun 24 saat süreyle kontrol altında tutulmasına olanak sağlıyor.

Elektronik kelepçe projesi, sinyalizasyon sistemi ile çalışıyor. Amerika'da yıllardır uygulanan yöntem, tutuklu veya hükümlünün ayağına takılan elektronik bir bilezik ve bu bileziğin verdiği sinyallerin uydu aracılığı ile kontrol merkezine gönderilmesi tekniğine dayanıyor.

GÜVENLİ DENETİM
Cezaevlerindeki yoğunluğa ve mahkumların devlete olan maliyetlerine dikkat çeken Adalet Bakanlığı Ceza Tevkifevleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun, "İnfaz Yasası'nda değişiklik yapılması için başlatılan çalışma tamamlanmak üzere. Proje, ev hapsi veya kent dışına çıkmama cezalarının, insan faktörü asgariye indirilerek denetlenmesini sağlayacak. Tutuklu veya hükümlü kendisine çizilen sınırın dışına çıkarsa, bu durum kontrol merkezinden izlenerek anında belirlenecek.

Uydu kanalıyla kontrol merkezine iletilen sinyaller, tutuklu veya hükümlünün sınırlanan alan dışına çıktığı konusunda görevlileri uyaracak" dedi.

Ersin BAL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır