kapat

05.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sifonum büyük olmadan asla!
Su tasarrufu amacıyla küçültülen sifonlara alışamayan Amerikalılar büyük boy sifon bulabilmek için Kanada'ya bile gitmeye başladı. Amerika'da sifon tartışması açıldı..

AMERİKAN Kongresi 1994 yılında su tasarrufu sağlamak amacıyla yeni bir yasa yürürlüğe soktu. Yeni yasaya göre sifonların boyutu eskisinin yarısına indirilerek 7.3 litreyi aşmaması şartı getirildi. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte tepkiler başladı. Birçok kişi sifonu defalarca çekmek zorunda kaldığı şikayetinde bulundu.

Ardından insanlar, eski büyük sifonlarına kavuşmanın yollarını aramaya başladılar. Sifonların satışına ağır para ve hapis cezası getirildi. Ancak yasalara göre Kanada'dan rezervuar satın almak ve bunu Amerika'ya sokmak yasak değildi.

KANADA'DAN GETİRTİYORLAR
Bunun üzerine birçok işi Kanada'dan rezervuar getirme yoluna başvurdu. "Amerikalılar arabalarını ve banyolarını sever ve kimsenin karışmasına izin vermez. Sifon ve içindeki su asla azaltılmamalı, temizlik anlayışımıza karışılmamalı." diyen ülke halkı, bu sifonların tanesine 175 dolar (103 milyon lira) ödemeye bile razı oldu.

Kanada'ya gidemeyenler hurdacıların eski binalardan topladığı sifonlara akın etti. Hatta bunların tesisatını yapan tesisatçılara verilen 2 bin 500 dolar para cezası ve lisanslarının elinden alınması bile Amerikalıları büyük sifonlardan vazgeçiremedi.

Yasanın savunucuları ise bunun ülke çapında büyük bir tasarruf sağladığını belirtiyorlar. Yasanın çıktığı 1994 yılından beri Amerika'da 50 milyon eve küçük sifon takıldı. Amerikan ekonomisine günde 2.7 milyar litre su tasarrufu sağlandığını belirten yetkililer, uygulamanın devamından yana.

DIŞ HABERLER

Türkiye'de sifon standardı 6 litre
Türkİye'dekİ önde gelen firma yetkilileri, önceki yıllarda 9 ve 7.5 litrelik sifon üretildiğini, 5 yılı aşkın bir süredir de 6 litrelik üretimin yapıldığını ifade ederek, "Şimdi Yeni Zellanda'dan Fransa'ya kadar tüm Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine 6 litrelik sifonlar satıyoruz. Çünkü tüm ülkelerin kabul ettiği bir standart" dedi. Yetkililer, sadece İngitere'de şu anda 7.5 litrelik sifonların üretildiğini, bunun nedeninin de iç takımlar olduğunu, 6 litrenin bu iç takımlara az gelmesi nedeniyle bu litrede kaldıklarını ifade ettiler.

Nebahat KOÇ (SHA)


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır