kapat

04.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bakan Gökalp patatese doydu
Patates Tüketimi ve Sorunları paneline katılan Tarım Bakanı Gökalp, Patates Fuarı'nın da açılışını yaptı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca Niğde Üniversitesi'nde düzenlenen "Patates Tüketimi ve Sorunları" konulu panel için önceki gün Niğde'ye gelen Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, "Türk çiftçisini, dünya çiftçisi ile rekabet eder duruma getirmeye çalışıyoruz" dedi. Panelin ardından Patates Fuarı'nın açılışını da yapan Bakan Gökalp, ikram edilen yiyecekleri geri çevirmeyerek, hepsinin tadına baktı.

Bakan Gökalp panelde yaptığı konuşmada tarım sektörünün mazot, elektrik ve gübre gibi temel girdilerini ucuzlatarak, Türk çiftçisini dünya çiftçisiyle rekabet eder duruma getirmek için çalıştıklarını söyledi. Üretilen patatesin yüzde 60'ının doğrudan iç piyasada tüketildiğini söyleyen Gökalp, "Türkiye, Ortadoğu'nun en önemli patates üreticisi. Üretilen patatesin ancak yüzde 1'ini ihraç ediyoruz. İhracatı teşvik etmek için ton başına 20 dolar prim veriyoruz. İhracatı da ancak Irak, Ürdün, Kuveyt ve Suudi Arabistan'a yapabiliyoruz. Üretilen patatesin yarıdan fazlası iç piyasada tüketiliyor. Üretimin yüzde 20'si tohumluğa ayrılıyor. Yüzde 1'i gıda sanayinde kullanılıyor. Yüzde 18'i de heba oluyor" dedi.

TANSİYON YÜKSEKTİ
Gökalp'ın konuşmasına patates üreticilerinin sözlü müdahalede bulunmaları ile panelin tansiyonu zaman zaman yükseldi. Gökalp, konuşmasının ardından, Niğde Valiliği, Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığı'nca sağlanan 30 kamyon patatesi Isparta ve doğu illerine gönderme startını verdi.

Panel sonrası Patetes Fuarı'nın açılışını yapan Gökalp, üretici firmaların yoğun ilgisi ile karşılaştı. 15 stand'ın bulunduğu fuarda, firma yetkilileri patates ürünlerini Bakan'a tattırmak için birbirleriyle yarıştı. Kendisine ikram edilen patates çorbası, ekmeği ve püresi ile fırın, tava ve dondurulmuş patates gibi pek çok çeşidin tadına bakan Gökalp, ter döktü.

Sedat OZKÖMEÇ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır