kapat

04.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Başbakan Ecevit'in Meclis'le sınavı
KOALİSYON ortakları, hükümetin kuruluşundan bu yana yaptıkları 24'üncü zirvede, 5 Nisan'da ikinci tur oylaması yapılacak anayasa değişiklikleri üzerine son sözlerini söylediler.

Başbakan Ecevit tarafından okunan yedi cümlelik metin dikkatle incelendiğinde çıkan sonuçlar şunlar:

* Demirel'e "geri adım atmıyoruz" mesajı verildi.

* Koalisyon liderleri Anayasa'nın 69, 86 ve 101'inci maddelerinin, değişiklik önergesinde yer aldığı şekliyle ikinci tura gelmesinde ısrar etti. Dolayısıyla 69 ve 86'ıncı maddelerin geri çekileceği, ya da 104'üncü maddede değişiklik eklenerek Cumhurbaşkanlığı yetkilerinin kısıtlanması taleplerine itibar edilmedi.

* Bu vurguyla, koalisyon, Fazilet Partisi'nin pazarlık çağrılarına kapıyı kapamış oldu.

* Aynı şekilde, anayasa değişikliklerinin geçişi, DYP'nin de vermiş olduğu 82 imzaya sahip çıkmasına bağlandı. Koalisyon partilerinin imza sayısının 324 olduğu vurgulandı. Koalisyon partileri, Ecevit'in talep ettiği 324 imzayı verebilseler bile, gerekli 367 oya ulaşmak için DYP'den gelecek en az 43 oya ihtiyaç duyuluyor. Yani sorumluluk bir anlamda DYP'ye yüklendi. DYP köşeyı sıkıştırıldı.

* DYP bir şekilde 5 Nisan'da 82 imzasına sahip çıktığını kanıtlarsa ve Anayasa değişiklikleri çıkmazsa, bu kez Ecevit ve Bahçeli, sorumluluğu ANAP'a yükleyecekler. Yani iki merkez sağ partiden biri bu oylamadan yara alabilir.

* Nihayet, Başbakan Ecevit, koalisyon lideri olarak, Demirel'e bir beş yıl daha Cumhurbaşkanlığı verecek değişiklikler için kendisini ortaya koyuyor. Gizli oy ilkesini, yani Anayasa hükmünü ihlal etmeyi göze alıyor. Bu imzalara sahip çıkılmasını Meclis'in itibarını sınama meselesi olarak görüyor. Ecevit'in kendisini Meclis'le sınamasının nasıl sonuç vereceği 5 Nisan'da görülecek.

MURAT YETKİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır