kapat

04.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Zirvede 3 karar
Ortaklıkta sorun yok hükümet sürecek. Fazilet Partisi'ne asla taviz verilmeyecek. Oylamadaki firelere karşı önlem alınacak.

Hükümet ortaklarının, heyecanla beklenen "zirvesi", dün gerçekleşti. Tüm ülkeye egemen olan endişenin aksine zirveden, hükümete devam kararı çıktı. Liderler, anayasa değişikliği paketini de geri çekmeme kararı aldılar. Zirvede kaleme alınan ortak açıklamada, milletvekillerinin imzalarına sahip çıkması durumunda anayasa değişikliği önünde engel kalmayacağı vurgulandı ve imzalara sahip çıkılması için liderlerin önlem alması kararlaştırıldı.

Başbakan Ecevit tarafından okunan ortak açıklamada "Bu konuda kendi partilerimizde her tedbiri almayı görev biliyoruz" denildi. Liderlerin "gizli oy, açık pul" yöntemiyle milletvekillerinin firelerini önleme konusunda mutabık kaldıkları bildirildi.

Anayasa değişikliği paketinin geçen Çarşamba günü yapılan ilk tur oylamasında kabul oylarının çok düşük kalmasıyla ortaya çıkan kriz üzerine gözler koalisyon ortağı partilerin liderlerinin yapacağı toplantıya çevrilmişti. Zirve Ecevit'in Hindistan ziyareti nedeniyle gecikmeli olarak dün gerçekleştirilebildi.

İKİ SAAT SÜRDÜ
Başbakanlık Merkez Binası'nda saat 17.30'da başlayan zirveye DSP lideri ve Başbakan Bülent Ecevit, MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ve ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın yanı sıra her liderin birer de kurmayı katıldı. DSP'den Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, ANAP'tan Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, MHP'den de Sanayi Bakanı Kenan Tanrıkulu, zirvede hazır bulundu.

Yaklaşık 2 saat süren toplantının son bölümünde ortak açıklama metni hazırlandı. Üç lider basının karşısına birlikte çıktılar ancak açıklamayı Ecevit okudu.

SORULAR YANITLANMADI?
Basına da dağıtılan "Koalisyonu oluşturan üç partinin genel başkanlarının ortak açıklaması" başlıklı metinde "Koalisyonu oluşturan üç siyasal partinin genel başkanları DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, bugünkü toplantılarında aşağıdaki açıklamayı kararlaştırmışlardır" denildi.

Ecevit, açıklamanın ardından gazetecilerden gelen soru taleplerini kabul etmedi ve "Şimdilik açıklama bu kadar" dedi. Liderler daha sonra Başbakanlık'tan ayrıldılar. Ecevit Oran'daki evine geçerken, Yılmaz da Ersümer'le birlikte Nene Hatun Caddesi'ndeki konutuna gitti. Bahçeli de Tanrıkulu ile birlikte MHP Genel Merkezi'ne gitti.

ECEVİT ÖNCE KÖŞK'E ÇIKTI
Ecevit dün Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile 45 dakika süren görüşmesinin ardından liderleri toplantıya çağırdı. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan aracılığıyla yapılan davet sonucunda zirvenin 17.30'da yapılması benimsendi.

Çankaya Köşkü'nden 12.30'da ayrılan Ecevit, evine gitti. Saat 16.00'daki FBI Başkanı ve saat 17.00'deki MGK Genel Sekreteri ile görüşmelerini iptal eden Ecevit, 16.35'te Başbakanlığa geldi. Ecevit, Başbakanlık'ta ANAP ve MHP'liler ile temaslarda bulunan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'dan son gelişmeleri dinledikten sonra zirveye katıldı. Özkan, ANAP'lı Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler ve MHP'li Tanrıkulu ile yaptığı görüşmeler hakkında bilgi verdi.

DİĞER LİDERLERİN HAZIRLIĞI?
Başbakanlık Binası'ndaki makamına sabah saat 10.00'da gelen MHP lideri Bahçeli ise DSP'li Özkan'la bir görüşme yaptıktan sonra başta Sanayi Bakanı Tanrıkulu olmak üzere kurmayları ve danışmanlarıyla uzun süreli bir değerlendirme toplantısı yaptı ve 17.30'da Ecevit'in makamına geçerek zirveye katıldı.

ANAP lideri Mesut Yılmaz ise, saat 14.00'te, partisinin Başkanlık Divanı Toplantısı sonunda, Özkan'la bir telefon konuşması yaptı ve zirve saati için mutabakata vardı. Yılmaz, saat 17.25'te Ersümer ile birlikte Başbakanlık'a geldi. Yılmaz'ı kendisini Rüştü Kazım Yücelen ve Mehmet Keçeciler karşıladı.

Bu arada Ecevit ile Bahçeli'nin, verilen söze sahip çıkılmasını istedikleri öğrenildi. Bahçeli'nin, Türkiye'nin istikrara ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, her liderin grubuna sahip olmasını ve verilen sözün yerine getirilmesini sağlamalarını istediği belirtildi.

Yılmaz: Geçmezse kriz doğabilir
ZİRVEDEN sonra Devlet bakanı Cumhur Ersümer'le birlikte Nene Hatun Caddesi'ndeki konutuna giden ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, burada kurmaylarını toplayıp bir durum değerlendirmesi yaptı. Mesut Yılmaz, "Anayasa değişikliği paketi, ikinci turda geçmezse hükümet krizi doğabilir" dedi. Yılmaz, bu sözleri, kurmaylarına yaptığı değerlendirmede Başbakan Bülent Ecevit'in zirvedeki tutumundan edindiği izlenimleri aktarırken söyledi. Yılmaz'la görüşen bir kurmayı da "Paket geçmezse Ecevit istifa edebilir" yorumunu yaptı.

Çiller, Demirel ve Ecevit'le görüşecek
ANKARA- DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Anayasa değişiklik paketinin 2. tur oylaması öncesi bugün devletin zirvesindekilerle kritik görüşmeler yapacak. Çiller'in bugün Cumhurbaşkanı Demirel ve Başbakan Ecevit ile bir araya gelmeyi planladığı öğrenildi. Çiller'in, ziyaretlerine perde olarak ise 6 Nisan'da Bosna Hersek'e yapacağı gezi gösteriliyor.

İŞTE LİDERLERİN ORTAK AÇIKLAMASI
"Anayasa'nın 101'inci, 69'uncu ve 86'ncı maddelerindeki değişiklik önerisinin altında koalisyon ortağı partilerden 324 milletvekilinin imzaları vadır. Muhalefetteki DYP'den 82 milletvekilinin de imzaları bu sayıya eklenmiş ve önerge sahiplerinin sayısı böylece 406'ya ulaşmıştır. Önergeye imza veren milletvekillerinin imzalarına sahip çıkmaları durumunda Anayasa değişiklikleri için hiçbir engel kalmamış olacaktır. Milletvekillerinin imzalarına sahip çıkmaları TBMM'nin güvenilirliği ve saygınlığı bakımından büyük önem taşımaktadır. 5 Nisan günü yapılacak ikinci tur oylamalarda imza sahibi sayın milletvekilleri her halde bunun bilinci ile davranacaklardır. Aynı zamanda koalisyon ortağı partilerin genel başkanları olarak bizler de bu konuda kendi partilerimizde her tedbiri almayı görev biliyoruz."

Şamil TAYYAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır