kapat

04.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Gizli oylama nasıl "Şeffaf" olacak?
İşte ortakların fireye karşı buldukları taktik: Kabul anlamındaki beyaz oy zarfa konacak, diğer iki pul görevliye verilecek

KOALİSYON ortakları arasında kriz yaratmaması ve herkesin imzasına sahip çıktığının görünmesi için formül bulundu. Gizli oylamada, "kabul" anlamındaki beyaz oylar gösterilerek kullanılacak. DSP, MHP ve ANAP'tan tekliflere imza atan 324 milletvekilinin imzasına sahip çıkıp çıkmadıkları oylama sırasında grup başkanvekilleri aracılığıyla denetlenecek. Bu denetim aynı zamanda oylama sonrası kriz çıkmasına ve hükümetin sarsılmasına karşı da bir emniyet sübabı oluşturacak.

Buna göre, oylama sırasında zarfı ve pulları alan iktidar partilerinin milletvekilleri beyaz pulu zarfa koyduğunu gösterecek. Diğer iki pulu ise cebinde saklayacak.

GEÇMİŞTE DE YAŞANDI
"Beyaz oyları gösterme" uygulamasının 1995 yılında yapılan anayasa değişikliği sırasında ANAP tarafından gerçekleştirildiği ve hiçbir sorun çıkmadığı ANAP lideri Mesut Yılmaz tarafından dile getirildi. 1995 yılında anayasanın başlangıç kısmı, siyasi partilere kadın ve gençlik kolları kurabilme olanağı veren anayasa değişiklikleri sırasında ANAP'lılar kuyruğa girerek oylarını göstermişlerdi. Liderler, bu formülle hem kendi partilerinden fire olmayacağını gösterip olası bir hükümet krizini önlemeyi, hem de 101. madde için imza veren DYP'nin oylarının rengini görmeyi amaçlıyor.

Üç partiden toplanan 324 imzanın anayasayı değiştirmeye yeterli olmadığını gören liderler, DYP'nin teklifinde atılan imzaların oya dönüşmesi durumunda anayasa değişikliği önünde bir engel kalmayacağını düşünüyor. Bu düşünce dün zirveden sonra yapılan ortak yazılı açıklamaya da yansıdı. Açıklamada "Anayasanın 69. 101 ve 86'ncı maddelerindeki değişiklik önerisinin altında koalisyon ortağı partilerden 324 milletvekilinin imzaları vardır" şeklindeki ifadenin "Koalisyon ortaklarının oyları tek başına bu değişikliği yapmaya yeterli değildir" anlamı taşıdığı belirtildi.

Yine ortak açıklamadaki "Muhalefetteki DYP'den 82 milletvekilinin de imzaları bu sayıya eklenmiş ve önerge sahiplerinin sayısı böylece 406'ya ulaşmıştır" şeklindeki ifadeden ise "DYP'nin imzasına sahip çıkması durumunda Anayasa değişikliği önünde engel bulunmamaktadır" anlamının çıkarılması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Gizli oylama için bulunan bu formülle, DYP'nin oy vermemesi ve Demirel'e yeniden seçilme yolunun açılmaması halinde hükümet krizi çıkması önlenmiş olacak. İktidar ortakları DYP'nin imzasına sahip çıkması halinde bir sorun çıkmayacağını, oy vermemesi durumda ise deşifre olacağını düşünüyor. Oylamada, iktidar partilerine mensup milletvekillerinden, teklife imza attığı halde beyaz oy kullanmayanların grup yönetimlerince belirleneceği ve bu kişilerin siyasi yaşamlarında güvenirliklerini tartışmaya açmış olacağına dikkat çekiliyor.

BEYAZ OY ÇAĞRISI
Liderlerin ortak açıklaması, siyasi kulislerde "kesin mesajlar içeren ve beyaz oyun gösterilmesini imzaya sahip çıkmanın şartı olarak gösteren açık bir çağrı" diye nitelendirildi.

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır