kapat

04.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türk suçlulara ABD'de rahat yok
Ankara'ya gelen FBI Başkanı Freeh, Amerika'ya kaçan Türk suçluluların, yakalanması ve iadesi konusunda her türlü desteği vereceklerini açıkladı.

TÜRKİYE'YE gelen ilk FBI Başkanı Louis Freeh, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları, Emniyet ve MİT ile görüştü. FBI Başkanı, suç işledikten sonra Amerika'ya kaçanlarla mücadele konusunda destek sözü verdi. Freeh ile bir araya gelen Adalet Bakanlığı Müsteşarı İhsan Erbaş, kaçakların takibi, yakalanması ve Türkiye'ye iadesi konusunda FBI'dan destek istedi.

Gerekli desteği vermeye hazır olduklarını belirten Freeh, Türkiye'de suç işledikten sonra Amerika'ya kaçtığı belirlenen kişilerle ilgili gerekli bilgilerin kendilerine iletilmesi halinde bu kişilerin yakalanarak, Türkiye'ye iadeleri konusunun gündeme geleceğini söyledi. FBI Başkanı, işbirliğinin geliştirilmesi için Müsteşar Erbaş'ı Amerika'ya davet etti.

13 POLİS FBI'DA EĞİTİM GÖRDÜ
Adalet Bakanlığı'ndan doğruca MİT'e giden Freeh, Müsteşar Şenkal Atasagun'la yemek yedi; İçişleri Bakanlığı'na geçerek Sadettin Tantan'la görüştü. Bu görüşmenin hemen ardından İçişleri Bakanlığı'nın hemen yanındaki Emniyet Genel Müdürlüğü eski binasında Genel Müdür Turan Genç'le Freeh arasında 1 saatlik bir görüşme yapıldı.

2 ülke arasıda özellikle terör ve uyuşturucu mücadelesi konularında çok iyi bir işbirliğinin bulunduğunu belirten Freeh, Türkiye'de FBI akademilerine devam edip eğitim tamamlayan 13 öğrencinin bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin coğrafi konumu nedeniyle uyuşturucu konusunda transit ülkelerden olduğunu söyleyen FBI Başkanı Louis Freeh, "Elimde istatistiki bilgi yok ancak ABD'de uyuşturucu kullanımı olduğu için Türkiye'den gelen uyuşturucular da var. Türk polisi uyuşturucu ile mücadelede oldukça istekli ve başarılı" dedi.

Türkiye'yi ziyaret eden ilk FBI direktörü olmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Freeh, "1985 yılında New York'ta savcıyken bir uyuşturucu çalışması için Türkiye'ye gelerek buradaki meslektaşlarımla beraber çalışmıştım. FBI, 1947'den beri Türk Polis Teşkilatı'yla birlikte çalışıyor ve çok iyi bir uyumumuz var" diye konuştu.

PEŞ PEŞE İKİ ŞOK YAŞADI
FBI Başkanı Louis Freeh, dünkü ziyaretlerinde art arda 2 şok yaşadı. Saat 16.00'da Başbakan Bülent Ecevit ile görüşmesi planlanan Freeh, Ecevit'in randevusunu iptal etmesi üzerine programında olmadığı halde Anıtkabir'i ziyaret etti.

Çelenk gelmediği için Anıtkabir'de tören düzenlenmedi. Aslanlı yoldan yürüyen Freeh, mozolenin önünde çelenk koymadan saygı duruşunda bulundu. Anıtkabir Müzesi girişindeki defter imzalama kürsüsünün bulunduğu salona geçen Freeh, burada defter sürprizi ile karşılaştı. Tören olmadığı için kürsünün üzerine defter de konulmamıştı.

FBI Başkanı Louis Freeh, uzun bir süre defterin gelmesini bekledi, holdeki resimleri dikkatle inceleyerek vakit geçirdi. Ancak defter gelmeyince müzeyi de gezmeden Anıtkabir'den ayrıldı. Anıtkabir görevlileri defter konmamasının sebebini "Bu bir tören değil, ziyaret" diye açıkladılar.

Bülent UZUN-Ersin BAL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır