kapat

04.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Evcil: Çakıcı'yla Japonya'da tanıştım
Türkbank davasında Korkmaz Yiğit ile hakim karşısına çıkan Erol Evcil, Çakıcı'yı ilk kez kendisini davet ettiği Japonya'da gördüğünü söyledi.

BURSA'DA yaklaşık beş ay önce yakalanan Erol Evcil, Türkbank İhalesi'ne fesat karıştırmak suçundan yargılanan işadamı Korkmaz Yiğit'le birlikte dün 6 No'lu DGM'de hakim karşısına çıktı. Evcil, Alaattin Çakıcı ile ilk kez kendisini davet ettiği Japonya'da tanıştığını belirterek Çakıcı'yı, Türkbank ihalesinde 'işadamlarını ihaleden çekilmeleri için tehdit etmeye azmettirmediğini' söyledi. Mahkeme Erol Evcil'i, Türkbank Davası'nda delillerin toplanmasını göz önüne alarak tahliye etti. Evcil, tefeci Nesim Malki'yi öldürttüğü iddiasıyla yargılandığı davadan tutuklu olması nedeniyle tekrar cezaevine gönderildi.

DAVALAR BİRLEŞTİ
İstanbul 6 No'lu DGM'deki duruşmaya, ana davanın tutuksuz sanığı işadamı Korkmaz Yiğit katıldı. Erol Evcil'in dosyası, işadamları Korkmaz Yiğit, Hayyam Garipoğlu ve Mehmet Emin Cankurtaran'ın da aralarında bulunduğu 8 sanıklı ana dava ile birleştirildi. Bu karardan ana davanın görülmesine geçildi.

Evcil, bankalardan kredi istemelerinde ve geri ödemelerinde, Çakıcı'nın müdahalesinin söz konusu olmadığını ileri sürdü. Daha önce hiç görmediği Korkmaz Yiğit'le ilk defa mahkemede karşılaştığını söyledi. Evcil, 14 özel bankadan kredi kullandığını ve bunlar dışında hiçbir bankadan kredi almadığını bildirdi. Malki ve Çakıcı arasındaki alışverişe aracılık veya şahitlik yapmadığını anlattı.

25 MİLYON DOLAR KREDİ
Erol Evcil, "Sümerbank'a Malki ile beraber yüzde 25'er hisseyle ortak olduk. Ben, önce ortak olmakta gönüllü değildim. Sözlü protokol gereği, banka ortaklığından 3 ay içerisinde ayrılan kişiye, yatırdığı paranın 50 milyon dolar fazlası ödenecekti. Ortaklık sözleşmesinden bir hafta sonra, ödediğim 656 milyar lirayı Nesim Malki'den alarak, ortaklıktan ayrıldım" dedi. 1995 yılında Türk Ticaret Bankası yöneticilerinin kendisine 25 milyon dolar kredi vermek istediklerini belirten Evcil, kredinin ilk 3 ayı için geri ödemenin Türk Lirası, geri kalan kısmı ise döviz olarak ödeneceğini sözlerine ekledi.

Sen işadamısın o çeteci...

Başkan: Çakıcı'yla olan münasebetiniz nedir?
Evcil: Çakıcı'yla tanışıklığımız telefonla oldu. 1995 yılı sonunda Nesim Malki benim işyerime gelecekti. Çakıcı aradı. 'Nesim Malki nerede?' dedi. Ben de burada değil dedim. Telefonu kapattı. Tekrar aradı. Bu arada Nesim Malki gelmişti. Malki ile telefonda konuştular. İlk tanışmamız bu şekilde oldu. Hemen her gün telefonla görüşmeye başladık. Aynı yıl, iplik ticareti ile ilgili olarak Malezya'ya gittim. Telefonla konuşurken Japonya'da olduğunu söyledi. Benimle tanışmak istediğini belirterek, yanına davet etti. Japonya'ya gittim. Kendisini ilk kez şahsen gördüm.

Başkan: Çakıcı ile ortak yönleriniz nelerdir? Aranızda nasıl bir ilişki vardı?

Evcil: Arkadaşlık, dostluk ilişkimiz vardı. Bunun dışında bir ilişkimiz yoktu.

Başkan: Sen işadamısın. O çeteci, onun dünyası değişik, onunla ilişki kurarken çekinmedin mi?

Evcil: Hayır. Çekinmedim. Alaattin Çakıcı çok iyi bir insandır.

Başkan: Çakıcı seni para kaynağı olarak görüyormuş...

Evcil: Alaattin Çakıcı ile maddi bir beklentimiz yoktu. Beraber iş yapmadık. Birlikte alışveriş yapmadık.

Başkan: Yavuz Ataç'ın atanmasayla ilgili bir müdahalen olmuş.

Evcil: Yavuz Ataç ile Çakıcı vasıtasıyla tanıştım. Çakıcı bana, 'Yavuz Ataç Mesut Yılmaz ile görüşmek istiyor' dedi. Mesut Yılmaz'ı tanıdığım için kendisinden randevu aldım. Birlikte gittik. Bizimle yurtdışı işlerimi takip eden Serkan Yazıcı da geldi. Yılmaz o dönemde ana muhalefet partisi lideri idi. Yumruklama olayı olmuştu. Geçmiş olsun dileklerinde bulundum. Ben ayrıldım.

Başkan: Çakıcı'ya pasaport temin ettin mi?

Evcil: Hayır etmedim. Bu soruları bana emniyetteki ifademe göre mi soruyorsunuz? Emniyetteki ifademi kabul etmiyorum. Bana sekiz gün boyunca birkaç saat işkence yaptılar. Günde 16-17 saat ifadem alındı. Öyle işkenceler yaptılar ki, Filistin askısına sevinir hale geldim. Savcılık ifademi de kabul etmiyorum. Poliste gördüğüm işkence nedeniyle o gün ne dediğimi bilmiyordum.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır