kapat

04.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Nefes kesen yarış
Üçüncü GSM ihalesine 5 büyük konsorsiyum teklif verdi. Teknik ve idari değerlendirmenin ardından, 12 Nisan'da parasal teklifler açıklanacak ve yeterli teklifi veren ilk GSM'i alacak.

ANKARA- İkisi özel sektöre verilecek olan üçüncü cep telefonu (GSM) lisansları için nefes kesen yarış başladı. Dev grupları karşı karşıya getiren ve dün saat 13.00 itibariyle son teklif verme süresi biten üçüncü GSM ihalesine 5 grup teklif verdi. İhalede fiyat zarfları ve teknik şartlara uygunluk dosyaları ayrı ayrı ve titiz bir incelemeye alındı. Tekliflerin parasal bölümünü içeren zarflar mühürlenerek kasaya kilitlendi. Firmaların parasal tekliflerine ilişkin zarfları 12 Nisan'da açıklanacak. Bu tarihte sadece teknik ve idari değerlendirmeden geçen konsorsiyumların zarfları açılacak. Yeterli parasal teklifin ortaya çıkması halinde en yüksek teklifi veren ilk GSM lisansını alacak. Teklif yetersizse açık artırma olabilecek. İhlede ikinci lisans için de açık artırma yoluna gidilebilecek.

DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Komisyon saat 13.00'de teklifleri aldıktan sonra değerlendirme için bir saat ara verdi. Açılış oturumunda Komisyon Başkanı Hasan Tekeli, 2 adet GSM 1800 lisansı için ihale duyurusunun 1 Mart 2000 tarihli Resmi Gazete'de yapıldığını belirtti ve teklif sahiplerine "Hoş geldiniz diyorum. Hayırlı olmasını dilerim. Şimdi 5 adet teklif dosyasının dış zarflarının incelenmek üzere açılmasına geçiyorum" dedi.

Komisyon Sözcüsü Bakan Danışmanı Avukat Metin Yılmaz ise şunları söyledi: "İhalede iki dosya yer alıyor. Parasal dokümanı içeren iç zarf ve teknik bölümden oluşan zarf ayrı ayrı inceleniyor. Öncelikle teknik şartnameye uygunluk incelemesi yapılacak. İhale büyük bir ihale. Sizlere biraz sıkıcı gelebilir ama buna mecburuz. Daha sonra size gerekli açıklama yapılacak."

ZARFLAR MÜHÜRLENDİ
KOMİSYON sözcüsü Metin Yılmaz, fiyat zarflarının 12 Nisan'da açıklanacağını belirterek ihalenin usulü hakkında şu bilgileri verdi:

"Komisyonumuz teknik değerlendirmenin yapılmasını uygun bulmuştur. Bu nedenle fiyat zarfları şimdi açılmayacaktır. Bu zarflar ayrı zarfa konulacak, balmumu ile kapatılacak. İmza altına alınıp bakanlık kasasında muhafaza edilecek. 12 Nisan saat 14.00'te, teknik değerlendirmeyi geçen grupların (inşallah hepsi geçer) fiyat zarfları açılacak. İhale baştan sonra kadar kameraya alındı. ayrıca noterle de tesbit yaptırıldı. Komisyon, fiyat, haddi layığını bulmamışsa 1 ve 2. en yüksek teklif sahipleri arasında o gün açık artırma yapacaktır."

Yılmaz'ın açıklamalarından sonra söz alan Ali Koç üç soru sordu. Koç, "En yüksek fiyatı veren grup mu ihaleyi kazanacak yoksa ilk ikiyi mi çağıracaksınız?", "Bundan sonra izlenecek prosedürü bize yazılı olarak bildirebilir misiniz?" ve "İkinci raundda, konsorsiyumlar ortaklık yapılarını değiştirebilir mi, evlilik yapabilirler mi?" sorularını yöneltti.

Yılmaz da şu açıklamayı yaptı:
"Diyelim ki 1. firma A fiyatını diğeri B fiyatını verdi. Komsiyon, rakamın haddı layığına ulaştığına karar verirse başka yarışma yapılmayacak. Aksi taktirde ilk iki firma arasında açık arttırmaya gidilecek. 2. ihaleye girecek gruplar, ilk ihaleye teklif verenler olacak ve ortaklık yapıları değiştirilemeyecek."

GSM 1800 hakkında merak edilenler
ŞU anda kullanılan GSM 900 sistemi ile yeni gelecek GSM 1800 sistemleri hakkında merak edilen bir kaç önemli nokta var. Bunlardan ilki iki sistem arasında dolaşım olup olmayacağı, diğeri ise mevcut telefonlarla yeni sistemin kullanılıp kullanılamayacağı.

Roaming (dolaşım) şebekeler arası geçişe imkân tanıyan bir sistem. Örneğin Fransa'ya gittiğinizde o bölgedeki şebekeyle rahatça görüşme yapıyorsanız, Türkiye'de de belli bölgelerde şebekeler arasında geçişe imkân tanıyan bir olay. Telekom Kanunu ticari olarak şebekeler arasında roaming (dolaşım) yapılabileceğini söylüyor. Dağıtılan şartnamede ise 2 yıl boyunca nüfusu 10 binin altında olan yerler için roaming yapılabileceği, 10 binin üzerinde olan bölgelerde ise yeni operatörlerin kendi yatırımlarını yapmak zorunda oldukları belirtiliyor. Telekom Kanunu ile şartname arasında bu konuda bir çelişki olduğu gözüküyor.

YENİ SİSTEME UYUM
Merak edilen bir diğer konu ise mevcut telefonlarla yeni sisteminden konuşup konuşulamayacağı. Son iki yıldır cep telefonu üreticileri GSM 900 ve 1800 sistemlerinin kullanılabildiği çift bantlı modelleri üretiyorlar. Ancak her model için bu özellik geçerli değil. Telefonunuzun kullanma kılavuzuna baktığınızda "900/1800 dual band" şeklinde bir özellik görebiliyorsanız sorun yok demektir. Aksi takdirde telefonu yenisiyle değiştirmek zorundasınız. Bu telefonlar dolaşım hakkı geçerli olursa daha fazla önem kazanacak. Çünkü GSM 900 sistemine uygun telefonlarla yeni sistemden konuşmak mümkün değil. GSM 1800 abonesi olacak kişilerin ise yine uyumlu telefon modellerinden alması gerekiyor.

Ali koç: kazanana kadar devam
KOÇ Holding Yeni İş Geliştirme Ve Bilgi Teknolojileri Koordinatörü Ali Koç, ihaleden önce yaptığı açıklamada, "Kazanana kadar devam" dedi. Koç şunları söyledi:

"Adil rekabet şartlarının sağlanması gerekiyor. Şartlar ileride değişebilir. Ben daha önce de ihalelere girdim. Sonuçlanıncaya kadar ihale şartları değişebiliyor."

Koç, "Bu ihaleyi kazanamazsanız, diğer ihaleye de girecek misiniz?" şeklindeki soruya ise "Evet kazanana kadar devam edeceğiz" cevabını verdi. Komisyondan fiyat tekliflerinin de açıklanmasını isteyeceklerini kaydeden Koç, "Araya zaman girip, neden soru işareti yaratılsın ki..." dedi.

2.5 YILDIR BEKLİYORUZ
Ali Koç, komisyon toplantısında verilen arada basın mensuplarının soruları üzerine şu açıklamayı yaptı:

"İhale yapıldığı için çok sevinçliyiz. 2.5 yıldır bu ihaleyi bekliyoruz. İhale günü geldi, hazırız. Teklifimizi biraz sonra açacaklar. Bu ihalenin yanlış yapılacağına dair kesinlikle bir şüphemiz yok. Şartname herkesin korktuğu bazı şeylere karşı son derece hassas. Öyle bir ihale olacak ki, bundan sonraki ihalelere örnek teşkil edecek. Koç grubu olarak soru sorma hakkımız varsa zarfların bugün açılması imkânı var mı diye soracağız. Olmamasını da anlayışla karşılarız. Onun için de argümanlar var. Mesela biri yüksek fiyat verip teknik değerlendirmeyi geçemezse soru işareti olacak. İçimiz rahat. Uykusuz yorgun bir şekilde geldik. İnşallah değerlendirmeye geçeriz. Fiyatlar açıldıktan sonra 3-5 gün sonra geri geleceğiz. Kim kazandı, kim kazanamadı göreceğiz. Herkes için hayırlı olsun."

Koç, açık artırma aşaması olursa yoğun çekişme yaşanacağı yönündeki değerlendirme üzerine, "Haklısınız. Herkesin bir parası var. Bizim verdiğimiz vergi, paramızı nasıl kazandığımız ortada. Tabii bir yere kadar gidebiliriz" dedi.

Yarışı üçüncü nesil götürüyor
Üçüncü GSM ihalesinin en iddialı grupları Koç ve Sabancı Holding'i üçüncü nesil temsil etti. Koç Holding adına teklif zarfını Ali Koç, Sabancı Holding adına Ali Sabancı verdi.Toplantı salonunda arkalı-önlü oturan Ali Koç ve Ali Sabancı, birbirlerine karşılıklı başarı dileklerinde bulundu. Sabancı ihale süresince basın mensuplarına değerlendirme yapmaktan ve konuşmaktan kaçınırken, Ali Koç, özellikle, fiyat zarflarının açılması gerektiği tezini işledi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır