kapat

04.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Osmanlı'nın Paris kuşatması
Paris'teki Jacquemart Andre Müzesi üç ay boyunca Osmanlı seramiklerini sergileyecek. Bu nadide parçalar Suna-İnan Kıraç Koleksiyonu ile Sadberk Hanım Müzesi'nden gitti.

FRANSA'NIN başkenti Paris'in ünlü Haussmann Caddesi'nden geçenlerin gözü, kentin en "parizyen" müzesi olarak kabul edilen Jacquemart-Andre'nin duvarına asılı dev bir panoya çarpıyor: "Osmanlı Seramiklerinin Görkemi" adlı sergiyi anons eden afiş, 2 Temmuz'a dek asılı kalacak.

Yıl başından bu yana Unesco binası ve Louvre'da açılan İznik seramikleri sergilerinden sonra, Suna-İnan Kıraç Koleksiyonu ile Sadberk Hanım Müzesi'nden gelen 200 parçalık Osmanlı seramiği sayesinde bu sanatımız Fransızlar tarafından iyice tanınmış olacak. Fransız Enstitüsü'ne ait, İkinci İmparatorluk döneminden kalma bir malikane olan müzeyi ayda ortalama 15 bin kişi ziyaret ediyor. Bu sergi sayesinde sayının ayda 20 bini geçmesi bekleniyor. Louvre'daki Sabancı Hat Koleksiyonu sergisi ile çakışması ise iki sergiye de ilgiyi arttıracak.

GERÇEK ORTAYA ÇIKACAK
Sadberk Hanım Müzesi ve Kıraç Koleksiyonu'nun sergilenmesiyle, atalarımızın 16 ila 19. yüzyılda yaptıkları tüm seramik örneklerine yer verilmiş oluyor.

Vehbi Koç Vakfı'na ait Sadberk Hanım Müzesi, İznik koleksiyonuyla dünyanın en önemli üç-dört müzesinden biri... Kütahya koleksiyonlarında ise Kıraç Koleksiyonu bir numara olarak kabul ediliyor. 18. yüzyıldan başlayan Kütahya objelerinin yanı sıra Kıraçlar'ın kolesiyonundan Çanakkale seramiklerinden örnekler de gelmiş durumda.

Çeşitli renk ve şekillerde, hayvan figürlerinin bolca yer aldığı halk seramikleri olan Çanakkale seramikleri, Fransa'da "Mademoiselle d'Avignon" adıyla tanınır ve Güney Fransa'da yapıldığı sanılırdı. Sergi bunların aslında Çanakkale'den gelme olduklarını örnekleriyle gösterecek. Kırım Savaşı'ndan dönen Fransız askerlerin hediye olarak ülkeye soktukları bu seramikler 20. yüzyılın başında ithal edilmeye başlanmıştı.

Fransız Müzesi ayrıca 25 Nisan'da Türk Dışişleri ve Kültür Bakanları, eski Başbakan Raymond Barre, Fransız Enstitüsü Başkanı Mesmer, Kıraç ve Koç ailelerinin katılacağı bir gala gecesi düzenliyor.

Nurdan BERNARD


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır