kapat

04.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kararsızlar seçecek
Yunanistan'da Pazar günü yapılacak genel seçimlerin iki favori partisi arasında sadece 1.5 puan fark var. Ancak kararsızların oranı yüzde 25.

KomŞumuz Yunanistan'da 9 Nisan Pazar günü genel seçimler var. İktidardaki Sosyalist PASOK ile Sağ eğilimli Nea Demokratia (ND) (Yeni Demokrasi Partisi- YDP) yine karşı karşıya gelecek. Geçen haftaya kadar yayınlanan bütün nabız yoklamaları PASOK'un 1-1.5 puan önde bulunduğunu gösteriyordu. Aradaki fark çok küçük. Ancak bu kamuoyu yoklamalarında kararsızların oy oranı yüzde 25 gibi yüksek bir rakamdı. Bu nedenle seçim sonuçlarını büyük ölçüde etkileyecekleri kesin.

BÜYÜK KENTLER
Yunanistan'da nabız yoklamalarının seçim haftasında yasaklanmış olması, iki ezeli rakip arasındaki farkın hangi oranda bulunduğunu belirlemeyi güçleştiriyor. Buna karşın gerek PASOK lideri ve Başbakan Kostas Simitis'in gerekse YDP lideri Kostas Karamanlis'in Selanik, Larisa, Girit gibi büyük kentlerde yaptıkları seçim konuşmalarını büyük kitleler izliyor.

Yunanistan'da son genel seçimler 22 Eylül 1996'da yapılmıştı. PASOK oyların yüzde 41.49'unu, Miltiades Evert başkanlığındaki YDP ise yüzde 38.12 alarak ana muhalefetteki yerini korudu. Evert, yenilgiden sonra genel başkanlıktan istifa etmiş ve YDP liderliğine 44 yaşındaki Kostas Karamanlis getirilmişti.

4 YILDIR BAŞBAKAN
64 yaşında. 35 yıllık evli ve 2 kız babası. Almanya'da Ekonomi, Atina'da Siyasi Bilimler Fakülteleri'nde ve London School of Economics'de eğitim gördü. İlk kez 1981'de iktidara gelen PASOK'un liderliğini yapıyor. 1996 yılında Başbakan Andreas Papandreu ölünce PASOK kongresinin kararıyla başa geçti. Aynı yıl seçimleri kazanarak başbakanlık koltuğuna oturdu.

AİLEDEN POLİTİKACI
Yenİ Demokrasi Partisi lideri Kostas Karamanlis 44 yaşında. Yeni evli ve çocuğu yok. Amerika'da hukuk okudu. Bir süre avukatlık yaptı. Yunanistan'ın eski kurt politikacılarından Konstantin Karamanlis'in yeğeni olan Kostas Karamanlis, 1996 seçimlerinde YDP kaybedince istifa eden lider Miltiades Evert'in yerine seçildi. Bu seçimde partiyi iktidara taşıması bekleniyor.

İkili ilişkilere nasıl yansıyacak?
Bu seçimlerin en önemli yanı, Yunan siyasi partilerinin belki de tarihlerinde ilk kez seçim kampanyalarında "Türkiye" ile ilgili alışılagelmiş düşmanca sloganlarını bir yana bırakmış olmaları. PASOK lideri ve Başbakan Kostas Simitis, gerek 1996'da yaşanan Kardak krizinde serinkanlı olması, gerek Rus yapımı S-300 füzelerinin güney Kıbrıs'a ulaşmasını engellemesi, gerekse

Abdullah Öcalan krizinde kararlı bir siyaset izlemesiyle Türk-Yunan ilişkilerine yepyeni bir boyut kazandırmayı başarmıştı.

Bunun üzerine gelen deprem felaketlerinde Türkiye'ye yardım elini ilk uzatan PASOK hükümeti, Helsinki'de yapılan AB zirvesinde Türkiye'nin AB adaylığını kabul etmişti. YDP ise Türkiye'nin biraz daha taviz vermesinden yana.

Simitis'ten Ege'ye çözüm
SİMİtİs iktidardaki yerini korursa 2000-2004 yılları arasında Türk-Yunan ilişkilerine kökten bir çözüm getirmeyi hedefliyor. Bugüne kadar iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların yürürlüğe girmesinin yanı sıra, Ege kaynaklı anlaşmazlıklara da bir çözüm bulunması için Türkiye'ye bir dizi öneriler getirecek.

Karamanlis jest bekliyor
YDP lideri Karamanlis, Simitis'in Türkiye karşısında izlediği ılımlı siyaseti her defasında eleştirmesine karşın, iktidara geldiğinde Türk-Yunan ilişkilerinde esen bu dostluk rüzgarlarını aynen sürdüreceğini açıkladı. Türkiye'nin AB adaylığını destekliyor ancak "Bu konuda Türkiye'den jest bekliyoruz" diyor.

Stelyo Berberakis


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır