kapat

04.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Müthiş baskın
Bosna Savaşı'ndaki binlerce kişinin katliamından sorumlu olan Sırp lider Momcilo Krajisnik, NATO'nun düzenlediği bir operasyonla evinde kıskıvrak yakalandı.

Bosna Savaşı'nın soykırım suçlularından biri daha yakalandı. Binlerce kişinin katliam emrini veren Bosnalı Sırpların lideri Radovan Karadziç'in bir numaralı yardımcısı Momcilo Krajisnik, dün NATO askerlerinin düzenlediği müthiş bir operasyonla yakalandı.

Karadziç'in istifa etmesinin ardından Bosnalı Sırplar'ın Cumhurbaşkanı olan Krajisnik, Lahey'deki Savaş Suçları Mahkemesi tarafından aranıyordu. Krajisnik şimdiye kadar yakalanan en üst düzey Sırp savaş suçlusu niteliğini taşıyor. NATO'ya bağlı çoğunluğu Fransızlar'dan oluşan birlik dün sabaha karşı gizli operasyon için Krajisnik'in Pale kentindeki evine gitti. Krajisnik'in ailesiyle birlikte yaşadığı evin kapısına patlayıcılar yerleştirildi. Patlamayla birlikte içeri dalan askerler Krajisnik'in yetişkin oğullarını yakaladılar. Elleri ve ayakları bağlanan çocuklar yüzüstü yere yatırıldılar. Krajisnik'in evde bulunan anne ve babası da yakalanarak mutfağa kilitlendi.

GÖZLERİ BAĞLANDI
Pijamalarıyla yakalanan Krajisnik ise gözleri bağlanarak NATO birlikleri tarafından yalınayak halde bilinmeyen bir yere doğru götürüldü. Krajisnik'in hakkındaki suçlamalarla birlikte Lahey'deki Savaş Suçları Mahkemesi'ne gönderilmesi için hazırlıklara başlandığı bildirildi.

Krajisnik, 1992-1995 arasındaki Bosna Savaşı sırasında Karadziç'in en yakın yardımcısıydı. Bosna Sırp Parlamentosu'nun başkanlığını yapan Krajisnik; Karadziç, savaş suçları yüzünden görevden ayrılmak zorunda kalınca, 1996'da onun yerine cumhurbaşkanlığı görevine getirildi. 1998'deki seçimleri kaybetti ve görevi Zivko Radisiç'e devretti.

DİPNOT
Bosna'da 87 kişi savaş suçlusu ilan edildi. 29'u yakalandı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır