kapat

20.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞELALE KADAK(skadak@sabah.com.tr )

Koç şirketleri şeffaflaştı mecburiyetten!

Halka açık olmayan şirketlerin şeffaf olması mümkün değil diyebilirsiniz. Çok doğru ama bir farkla, şirket birleşmelerinde taraflardan biri halka açık, diğeri değilse, kapalı olan şirket birleşme sonrasında mecburen şeffaflaşıyor.

Diyelim ki, bir yıl önce Koç Grubu şirketlerinden Türk Elektrik Kurumu'nun (TEE) cirosunu öğrenmek istediniz ve TEE yöneticilerine sordunuz. Ama size olumsuz yanıt geldi. TEE şirketle ilgili bilgileri vermek istemedi. Vermeme hakkı da vardı. Ne de olsa halka açık bir şirket değildi. Her ne kadar SPK yeni çıkardığı bir kanunla halka açık bir şirketin iştirakini denetleme yetkisini almış olsa da, örneğin yabancı bir yatırımcı için bu zordu. Böyle kapalı bir şirket cazip olmadığından incelemek için uğraşmama ihtamali yüksekti.

Ama gelin görünkü, artık resmileşen bir birleşme, TEE'yi ve yine Koç şirketlerinden olan Atılım ve Gelişim Dayanıklı Tüketim Malları Pazarlama şirketleri ile Beko Ticaret'i bir anda hertürlü bilgisine ulaşılabilecek transparan şirketler yapıverdi. TEE'nin bütün bilgilerine artık hiç zorlanmadan ulaşacağınızın garantisi var.

Koç'un kapalı olan bu şirketleri halka açık bir şirket olan Arçelik çatısı altında birleşince şeffaflık kendiliğinden geldi.

Cirosu daha önce 1.1 milyar dolar iken, birleşme sonrası 1.6 milyar dolara çıkarak dev bir şirket haline gelen Arçelik'in Genel Müdürlüğü'nün ise Mehmet Ali Berkman tarafından yürütülmesi benimsendi.

Berkman, Koç'un "amiral gemisi" Arçelik'de 6 yıl önce koltuğa oturdu ve beyaz eşya devini hızlı bir şekilde teknoloji üretir konuma getirdi. Bu başarı Koç yönetiminin de gözünden kaçmadı ve birleşmenin ardından ortaya çıkan dev şirketin genel müdürü Berkman oldu. Aynı zamanda Başkan Yardımcısı da olan Berkman'ın yanında üç başkan yardımcısı daha var. Gündüz Özdemir, Ender Çakıroğlu ve Nedim Esgin.

Yabancı bir şirketle evliliğe ya da satın almaya sıcak bakan bir şirket olarak bilinen Arçelik, Berkman'a göre artık daha cazip. Çünkü yurtdışındaki yatırımcılar şeffaflık arıyor. Arçelik açık olsa da daha önce iştirakleri değildi. Uluslararası boyuta gelme arzusunda olan Arçelik böylece önündeki perdeyi kaldırdı.

Birleşme provası Haziran'da başlamış
Birleşmenin resmi olmayan ilk sonuçları gelmeye başladı bile. Cironun yüzde 40'ın üzerinde büyümesinin yanısıra, beyaz yakalı çalışan sayısında yüzde 5 küçülme sağlandı. Arçelik birleşmenin provasını geçen Haziran'dan beri yapıyormuş. Küçülme de o aylarda başlamış ve bugün itibariyle çalışan sayısı 2 bin 300 civarında imiş. Nakit akışının, finansmanın, satın almanın, insan kaynaklarının tek elden yürütülmesi ise şirketi çok rahatlatmış. Arçelik bu yıl 280 milyon dolarlık ihracat hedefi yapıyor.

Buzdolabına internetten ulaş!
Dünya beyaz eşya sektörünün önde gelen dergilerinden Appliance'nin kapağında yer alan bu fotoğrafdaki evin bir özelliği var. Bu evin içinde yer alan bütün aletlere internet ortamında erişilebiliniyor. İşin bizi ilgilendiren tarafı ise evdeki eşyalardan buzdolabının Arçelik olması. Ev otomasyonu ya da ev içindeki beyaz eşyaya internet ile erişim konusunda alt yapısını tamamlayan Arçelik, bu buzdolaplarını üretmeye başlamış bile. Diyelim ki, buzdolabınızın soğutma, dondurma ayarını yapmak ya da ekonomide çalıştırmak istiyorsunuz. Eve gitmenize hiç gerek yok. Bilgisayarınızın başında bu işlemleri yapmak bir kaç saniyenizi ancak alıyor. Yani buzdolabınızı internet üzerinden kumanda ediyorsunuz. Arçelik bu buzdolabını geçenlerde Paris'te düzenlenen fuarda tanıtmış.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır