kapat

20.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
FİLİZ ÇİÇEK BİL(fcicek@sabah.com.tr )


İmzaladığınız sözleşme hayatınızı karartabilir

Sözleşme şartlarını okumadan imzalıyoruz. Okumadığımız yazılara attığımız imza ile büyük sorumluluk altına giriyoruz

Telefon, su, elektrik, doğalgaz abonesi olurken, yani kamu kurumlarının hizmetlerini alırken alternatifimiz olmadığı için aleyhimize hükümler taşıyan sözleşmeleri imzalamak zorunda kalıyoruz.

Fakat bankadan kredi kullanırken, sigorta yaptırırken, kredi kartı sahibi olurken, hatta taksitle mal alırken imzaladığımız sözleşmeleri reddetme, bize uygun olanı tercih etme hakkımız var.

Özel Şartlar
Sigorta poliçeleri okumadan imzaladığımız sözleşmelerden biri. Poliçelerde genel ve özel şartlar olarak iki ayrı bölüm bulunur. Genel şartlar, şirketlere göre farklılık arzetmeyen kuralları içerir. Özel şartlar ise sigorta şirketine göre değişir. Örneğin; satın aldığınız poliçe sağlık sigortasıysa doğum teminatı şirkete göre farklılık arzeder ve özel şartlarda yer alır. Bazı şirketler, sigortalılığın üçüncü ayından sonraki hamilelik ve doğumu teminat altına alır, bazıları ise bir yıl sonra. Özel şartlar bölümünde bunu beyan eder. Sigorta poliçelerinde dikkat edilmesi gereken bir başka nokta 'Teminat Dışında Kalan Haller' bölümü ve 'Aksine Sözleşme Yoksa Teminat Dışı Kalan Haller' bölümüdür. İkinci bölümde yer alan bir ifadeyi kendi lehinize değiştirebilirsiniz. Örneğin evinizi sigorta yaptırıyorsunuz ve sel riski mevcut. Sel riskini sözleşmenize ekletebilirsiniz.

"Ben bu kadar ayrıntılı yazıyı okuyamam. Ayrıca sigorta terimlerini anlamıyorum" diyorsanız bir sigorta brokerından yardım alabilirsiniz.

Tüketici kredileri
Sözleşme şartı olarak; otomobil, ev veya tüketici kredisi alırken bankaya, toplam borç bakiyesi tutarında vadesi açık bir tek senet veririz. Taksitlerde gecikme olduğunda banka bu senedi icra yoluyla tahsile koyar.

Bankanın yine sözleşme gereği hesaplarınızda hapis hakkı vardır. Banka, kredi müşterisi borcunu ödemediğinde, kredi müşterisinin ve kefillerinin hesaplarına el koyabilir. Hatta maaşlarına da.

Kredi borcunu birkaç gün bile geciktirseniz temerrüt faizi ödersiniz. Bu faiz, normal faiz oranının 2 hatta 3 katıdır, bu da sözleşmede vardır. Kredi borcu taksitlerini ödemediniz veya geciktirdiniz, banka krediyle aldığınız otomobil veya eve el koyar. Fakat sizin borcunuz yine bitmemiştir. Bankanın haciz, yeddiemin deposunun kirası, satış işlemleri nedeniyle yaptığı masraflar için ayrıca bir borç tahakkuk ettirilir. Bu da imzaladığınız sözleşmede yazar.

Taksitin cazibesi
Uygun ödeme koşullarına kapılıp taksitle aldığınız bir ürün, sizi altından kalkamayacağınız borcun altına sokabilir.

Bir ürünü vadeli aldığınızda sözleşmede belirtilen faiz oranlarına dikkat etmelisiniz. Büyük harflerle yazılı 'Sabit faiz' veya 'Sabit fiyat' ifadeleri yanıltıcı olabilir. 'Sabit Fiyat' sloganına rağmen küçük harflerle yazılı olan "Üretici firmanın yapacağı zamlar yansıtılır" ifadesine rastlayabilirsiniz.

Sonradan teslim koşuluyla yapılan taksitli satışlarda eksik sözleşme başa bela olabilir. Sözleşmenizde, teslim yeri, zamanı, şekli ve yapılacak masraflar net olarak yazılmalı.

Kredi kartınız çalındığında veya kaybolduğunda sorumluluğun size ait olduğunu belirten bir sözleşmeye imza atarsınız. Üye işyerinin imza veya kimlik kontrolü yapmadan kartı kullandırması durumu değiştirmez.

Kredi kartını sigortalayan bankalar da vardır fakat bu sigortanın imtiyazlar bölümü oldukça kabarıktır. Örneğin, siz içindeyken otomobilinizden çantanız ve içindeki kredi kartı çalınmışsa sigortadan faydalanamazsınız.

Sıkıcı da olsa sözleşmeleri okumak zorundasınız. Çünkü imzanızla (sözleşme deyimleriyle) 'Beyan', 'Kabul' ve 'Taahüt' edersiniz.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır