kapat

20.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Korkulan olmadı
Galata esnafının protesto gösterisi en ufak bir taşkınlık ve olay meydana gelmeden sona erdi

SAAT 11.00: Galata esnafı ellerinde bayraklar ve pankartlarla tarihi Galata Kulesi yönünden kitle halinde yürüyüşe geçti; Tersane Caddesi güzergahından yürüdü. Cadde trafiğe tamamen kapandı. Aynı dakikalarda esnaf derneği GAPSİAD'ın başkanı Celal Ramazanoğulları SABAH-İSTANBUL'u arayarak şu açıklamayı yaptı: "Gösteri organize değildir; kendiliğinden gelişmiş bir olaydır."

SAAT 11.15: Tersane Caddesi'ni hıncahınç dolduran kalabalık, "Vali istifa", "Esnaf burada Vali nerede?" "Vur vur inlesin, Vali dinlesin" gibi sloganlar atarak ilerlemesini sürdürdü.

SAAT 11.30: Çevik Kuvvet, Tersane Caddesi'nin giriş çıkışlarında etten duvar ördü; esnafın izinsiz gösteri ve yürüyüşünün Karaköy'e, Eminönü'ne taşmaması için önlem alındı. Esnaf, abluka altındaki Tersane Caddesi'nde sıkıştı. Ancak, polis ablukasını aşmak için herhangi bir taşkınlık göstermedi. Olduğu yerde kaldı, yürüyüşünü Tersane Caddesi üzerinde ve bu caddeyle sınırlı kalan bir mitinge dönüştürdü.

SAAT 11.40: Vali Erol Çakır'ı protesto eden Galata-Perşembe Pazarı esnafı bir ara protesto sloganlarını kesti, hep bir ağızdan İstiklal Marşı söyledi. Çevrede güvenlik önlemi alan Çevik Kuvvet mensupları ve polislerden bazılarının da İstiklal Marşı'na katıldığı gözlendi.

SAAT 11.50: Esnaf temsilcisi kuruluşu GAPSİAD'ın başkanı Celal Ramazanoğulları omuzlara alınarak bir duvarın üstüne çıkarıldı. Buradan yaptığı konuşmada Valilik kararının yanlış olduğunu, yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Ramazanoğulları, "Avukatlarımız adalete başvurdu; haklarımızı çiğnetmeyeceğiz. Bu yanlış karara karşı sonuna kadar direneceğiz, yasal haklarımızı kullanacağız" deyince, cadde alkıştan inledi. Ramazanoğulları'dan sonra bazı esnaflar da megafonu kaptı, ateşli konuşmalar yaptı.

SAAT 12.10: Bu kez megafonla esnafa uyarıda bulunma sırası, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Artunay'a geldi. Gösterinin izinsiz olduğunu, buna rağmen müsamaha gösterdiklerini hatırlatan Artunay, esnaftan olaysız şekilde dağılmasını istedi.

SAAT 12.20: Bir kısım esnafın Emniyet Müdürü'nün ikazına uyduğu, caddeyi terkettiği gözlendi. Ama çoğunluk, yerinde kaldı. Caddede kalmayı sürdüren esnaf, panzerlerin ve polis barikatlarının önünde, "Vali istifa" sloganları atmayı sürdürdü.

SAAT 12.30: Beyoğlu Emniyet Müdürü Artunay ve GAPSİAD Başkanı Ramazanoğulları, beraberlerinde kurmayları olduğu halde caddenin ortasında bir araya geldiler. Karşılıklı bir müzakere ve pazarlık başladı. Artunay, "Eğer bu izinsiz gösteriyi hemen bitirir, kalabalığın sessizce dağılmasını sağlarsanız, olgunlukla davranacağız. Kimse zarar görmeyecek" sözünü verdi. Ramazanoğulları bunu kabul etti, "centilmen anlaşması" sağlandı. Ramazanoğulları'nın çağrısı üzerine esnaf büyük bir olgunluk, sessizlik ve soğukkanlılık içerisinde protesto gösterisini noktaladı ve dağıldı. Böylelikle gösteri hiçbir çatışma, taşkınlık ve sertlik meydana gelmeden bitti.

ENGİN AKBAŞ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır