kapat

20.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çevik Bir'den AB uyarısı
Orgeneral Çevik Bir, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin gerçekleşmediği takdirde marjinalleşerek ikinci sınıf konumda taşeron bir ülke olacağını söyledi

TÜRKİYE'NİN, Avrupa Birliği'ne tam üyeliğinin uluslararası stratejiler ve güvenlik açısından değerlendirmesini yapan Genelkurmay eski ikinci başkanı Orgeneral Çevik Bir, Türkiye'nin üyeliği gerçekleşmezse, ülkenin marjinal bir hale gelebileceğini ifade etti. Sabah Gazetesi'ne yaptığı değerlendirmede Orgeneral Bir, ortaya çıkan yeni durum ile Türkiye'nin ikinci sınıf bir statüye, başka örgütlerin alacağı kararları uygulacak bir taşeron durumuna indigeneceği uyarısında bulundu. Helsinki Zirvesi kararlarının yalnızca ekonomik boyutta ele alınmaması gerektiğini vurgulayan Bir, bu kararlarla Türkiye'nin Batı Avrupa Birliği ortak üyeliğiyle elde ettiği kazanımları yitirdiğine işaret etti.

TÜRKİYE MARJİNALLEŞİR
AB'nin 3-4 Haziran 1999 tarihinde gerçekleştirilen Köln Zirvesi'nde de, AB üyesi olmayan ülkelerin haklarının, erozyona tabi tutulduğunu dile getiren Orgeneral Bir, barışı koruma, barış için ortaklık ve kriz yönetimi gibi, cereyan eden ve edecek olan faaliyetlerinde, AB çatısı altında muhafaza edileceğini ve şekilleneceğinin ortaya çıktığını kaydetti.

Orgeneral Bir, bu durumu şöyle değerlendirdi: "Avrupa'da şekillendirilmeye çalışılan ve son Helsinki Zirvesi'nde, yine güvenlik ile ilgili karar öncesini içeren bu yaklaşımlar, 'Soğuk Savaş Sonrası Dönem'de, Türkiye'yi, güvenlik açısından, Avrupa'da, marjinal bir duruma getirmeyi amaçlamaktadır. Türkiye'nin, güvenlik açısından, Avrupa'da marjinalleşecek hale getirilmesinin yanında, diğer önemli bir hususta, NATO Üyesi olarak, Avrupa ile ilgili güvenlik çalışmalarının karar dahil her türlü faaliyetlerinde, diğer üye ülkeler ile aynı statüde olan Türkiye'nin, bu yeni durum ile, ikinci sınıf bir statüye veya başka örgütlerin alacağı kararları uygulayacak bir taşeron durumuna indirgenecek olmasıdır."

YENİ RİSKLER
Kısa vadede Avrupa'da, "klasik tehdit" ortamının kaybolduğunu dile getiren Orgeneral Bir, ancak klasik tehdit algılamasının çok ötesinde ve alışık olmadığımız yepyeni risk olasılıkları ile karşı karşıya bulunduğumuza dikkat çekti. Orgeneral Bir, yeni risk olasılıklarını şöyle sıraladı: Bazı ülkelerde yaşanılan iç istikrarsızlıklar, etnik çatışmalar ve bu çatışmalar sonucu ortaya çıkan kitlesel göç hareketleri, kitle imha silahlarının ve uzun menzilli füzelerin yayılması, uluslararası terörizm, radikal dinci akımlar.

Orgeneral Çevik Bir, etnik çatışma bölgelerinin ortasında yer alan, bölgelerin bir kısmı ile tarihi ve kültürel bağları olan Türkiye'nin, Bosna Hersek veya Kosova benzeri ülkelerdeki operasyonlara dahi katılımının, AB ülkelerinin kararına bağlı kılınacak olmasının mutlaka çözüme kavuşturulması gereken bir husus olduğuna işaret etti. Orgeneral Bir ayrıca, Türkiye'nin, hangi uluslararası örgüt veya kuruluş söz sahibi olursa olsun, ülkenin yaşamsal çıkarlarını etkileyebilecek konularda, askeri operasyonların yapılıp yapılmamasında ve katılımında mutlaka söz sahibi olması gerektiğini önemle vurguladı.

HABER MERKEZİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır