kapat

20.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Borç ödeme hazırlığı
Yarın 510 trilyon karşılık dış borç ödemesi nedeniyle paranın sıkışık olacağı beklentisi var. Ancak Merkez, "likidite rezervinde" 400 trilyonluk marj tutuyor

Piyasa ünlü 15 Şubat vergi ödeme gününü sıkıntısız atlattı. Maliye'nin 1 katrilyon civarında gelir beklediği Geçici Vergi'nin en yüklü çıkışı cuma günü gerçekleşti. Merkez Bankası'nın piyasaya verdiği para miktarına bakıldığında Hazine'nin tahsilatının sadece cuma günü 800 trilyona yakın olduğu anlaşılıyor.

Merkez Bankası niyet mektubundaki parasal hedeflerini tutturmak için piyasaya likidite vermek zorundaydı. Bu nedenle yüklü para çıkışına rağmen cuma günü para sıkışmanın aksine bollaştı. Gecelik faiz yüzde 5'e indi.

Şimdiki sınav dış borç ödemesiyle verilecek. Hazine topladığı paraların bir kısmı ile 100 milyar yenlik, yani 910 milyon dolarlık tahvil borcunu ödeyecek. Gerçek vadesi 25 Şubat olan borcun 21 Şubat itibariyle hesaplardan çıkacağı açıklandı.

Yen cinsi ödemenin ardından Hazine'nin bu yıl sadece Eylül ayında bir itfası daha var.

100 milyar yenlik ödeme likidite açısından piyasayı vergilerden daha çok korkutuyor. Çünkü döviz girişi ve çıkışına göre piyasaya verdiği para miktarını ayarlayan Merkez Bankası, yarın para musluğunu sıkacak. Üstelik ABD piyasası tatil olduğu için bankalar dolar satarak TL yaratma imkanına da kavuşamayacak.

MARJ YÜKSEK
Ancak görünüşe göre pazartesi günü korkulandan rahat geçecek. Yaklaşık 510 trilyon lira karşılığındaki döviz çıkışına karşılık, Merkez Bankası'nın piyasaya 400 trilyon civarında destek yapma marjı var. Cuma günü yüzde 5'e kadar inen gecelik faizler, Merkez Bankası'nın para yaratma bandının sınırlarında gezinip, pazartesine hazırlıklı olunduğunu gösteriyor.

Buna ek olarak Merkez Bankası euro satarak TL almak isteyen bankalara da işlem saatini uzatarak kolaylık yapılacağını da açıkladı.

Pazartesi para piyasasının cuma gününden daha sıkışık olacağı kesin. Ama korkulduğu kadar olmayacağa benziyor.

NADİN TAŞCIOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır