kapat

20.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Tüm hacker'lar kötü değildir'
İlk kez basının önüne çıkan Türk hacker Teo, Türkiye'deki sitelerin yüzde 80'inin kırılabileceğini, hiç kimsenin güvende olmadığını söyledi

Son haftalarda dünya gündeminin ilk sırasına oturan hackerlar, gelişmekte olan e-ticaretin en büyükkabusu haline geldi. Konuyu uzaktan izleyen Türkiye nasıl bir tehditle karşı karşıya olduğunun bilincinde değil. Teo, kod adlı (nick) M.A, Türkiye'deki sitelerin son derece güvensiz olduğunu, sitelerin yüzde 80'inin kırılabileceğini iddia etti.

ODTÜ'de matematik öğrencisi olan Teo'ya göre Türkiye'de henüz güvenlik işine birkaç büyük ve ciddi site dışında önem veren yok. Bu nedenle şu an Türkiye'deki sitelerin yüzde 80'inin kırılabileceği görüşünde. Bunun yanında bir başka iddiası da 'Hiç kimsenin güvende olmadığı' şeklinde.

TEKNİK BASİT...
Yahoo, eBay, Amazon gibi dünyanın en popüler internet sitelerine yapılan saldırının ise bir 'Hack' olmadığını söylüyor. Teo bunun bir DOS (Denial Out of Service) olduğunu tekrarlıyor. Halen bir internet servis sağlayıcı şirketin sistem sorumlusu olan Teo'ya bunun ne anlama geldiğini sorduğumuzda şu yanıtı aldık:

"Yahoo ya da eBay'in aynı anda alabilecekleri belli bir data miktarı vardır. Örneğin 5 gigabyte. Siz 100 makinanın her birinden 50 megabytelık data gönderirseniz Yahoo'nun sitesi çöker ve girmek isteyen gerçek bir kullanıcı başarılı olamaz. Yani bu belirli büyüklükte bir su borusuna çok fazla su pompalamaya benzer. Fazla su verirseniz o boru patlar. Ancak bu kesinlikle hacking değil. Bu e-ticareti baltalamak isteyen kişilerin eylemleri."

Türkiye'de de yaygınlaşan bilgisayar kullanımına karşın güvenliğin göz ardı edildiğini söyleyen Teo, Türkiye'deki sitelerle ilgili şunları söylüyor:

"Benim çevremde 10 kadar hacker var. Bazı siteleri kontrol ediyoruz. Birçok açık çıkıyor. Buradan oranlıyoruz. Bir de bu insanlara daha sonra e-mail atıp 'Sizin sitenizde sorun var düzeltin' diyorsunuz. Adam gururuna yediremiyor, küfür ediyor. Sonra çıkıp televizyona ben şöyle güvenliyim böyle güvenliyim diye reklam yapıyor."

Teo hacker'lığın sanat olduğunu söylüyor. Ona göre tüm hackerlar kötü değil. Ancak kötü niyetli olduğunuzda Türkiye'nin oldukça müsait olduğunu belirtiyor. Bu konuda en büyük eksikliğin yasal boşluk olduğunu söyleyen Teo, Meclis'te bekleyen Bilgi Güvenliği Yasa Tasarısı'nın bir an önce yasalaşması gerektiğini ifade ediyor.

Para almadan birçok siteyi açıkları nedeniyle uyardıklarını belirten Teo, aylık kazancının en kötü ayda 2000 doları bulduğu söylüyor. Bazı aylarda hacker'lıktan kazandığı paranın 5000 doların üzerine çıktığını vurgulayan Teo, bazı büyük bankalara para karşılığı saldırdığını belirtiyor.

KİMSE GÜVENDE DEĞİL
Teo tüm dünyada şu anki internet protokolü ile hiç bir bilgisayar kullanıcısının güvende olmadığını söylüyor. Teo Türkiye gibi ülkelerde bu konun daha az önemsendiğine de dikkat çekiyor. Bir hacker olarak kullanıcılara en büyük tavsiyesi Firewall kullanmaları ve mutlaka anti-virüs programı yüklemeleri.

İnternet'le Cindy'nin resimleriyle tanıştı
Teo, kendisini hackerlığa kadar götürecek olan internetle tanışmasının hikayesini ise şöyle anlatıyor:

"Bundan birkaç sene önce ODTÜ'nün yurdunda kalırken oda arkadaşım bir gün bana gelip, 'Aşağıdaki makinada Cindy Crowford'un GİF'i var gel bakalım' dedi. O güne kadar GİF nedir bilmezdim. İlk kez o zaman tanıştım. O zamanlar sadece Bilkent Üniversitesi'nin ve ODTÜ'nün siteleri vardı. Daha sonra konuya olan ilgim nedeniyle çok fazla araştırma yaptık. Bu konuyla ilgili okunabilecek tüm yayınları okuduk. Bu kesinlikle merakla ilgili bir olay. Eğer bilgisayara internete merakınız varsa belli konuları öğrenirseniz, kendinizi geliştiriyorsunuz. Bundan sonra daha da ileri gitmemek için hiçbir neden yok" dedi"

Cüneyt TOROS


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır