kapat

20.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İşte ekonomi takımı
Aslında onların isimlerini hemen her gün değişik şekillerde duyuyoruz. "Ekonomi kurmayları", "Teknisyenler", "Bürokratlar" hatta "Yetkililer". İşte ekonominin A takımı

Aslında onların isimlerini hemen her gün değişik şekillerde duyuyoruz. "Ekonomi kurmayları", "Teknisyenler", "Bürokratlar" hatta "Yetkililer"... Ekonomi takımının ilk 11'ini oluşturan ekipte 10 erkek, 1 bayan bulunuyor. Hepsinin birbirinden ilginç özellikleri var. Fitness düşkünlerinden, jogging meraklarına, futbolculuktan balık uzmanlarına kadar. İşte size enflasyonu indirmeye kararlı takım:

*Gazi ERÇEL (Merkez Bankası Başkanı): 55 yaşında. Mülkiye ekolünden. Bankalar Yeminli Murakıbı kökenli. Gerek özel sektör gerekse bürokrasi deneyimini aynı anda yaşayan ender isimlerden. Erçel'in, tam bir fitness düşkünü olduğunu, bir tür okyanus balığı olan "Mai mai" balığına ise bayıldığını biliyor musunuz?

* Selçuk DEMİRALP (Hazine Müsteşarı): İstanbul doğumlu. ODTÜ'lü ama en yakın arkadaşı bir SBF'li. Maliye Müfettiş Yardımcılığı ile bürokrasiye giren Demiralp, Zekeriya Temizel'in en yakın arkadaşı. Temizel ve Demiralp bekarlık günlerinde aynı evi paylaşarak kader birlikteliği yaptı. 2 bankacılık operasyonu da onun dönemine denk geldi. 1994'te 3 bankanın kapatılması sırasında Banka Kambiyo Genel Müdürü idi, 1999'daki 5 banka operasyonunu ise müsteşar olarak yönetti.

* Uğur BAYAR (ÖİB Başkanı): 36 yaşında. Tipik bir başak burcu. Çalışmayı da eğlenmeyi de biliyor. 1998'de Euromoney onu, 40 yaş altında finans alanında en başarılı 50 yöneticiden biri seçti. AP'li eski bakanlardan merhum Nuri Bayar'ın oğlu.

* Ferhat EMİL (Hazine Müsteşar Yardımcısı kamu finansmanı): Siyasallı. Bürokratlığı kadar hocalığı da var. Damarına kadar Hazineci. 22 yıldır Hazine'nin değişik kademelerinde çalıştı. Beyni kadar kalbi de hızlı çalışıyor. Bu nedenle sağlığını riske atma pahasına Hazine'nin iç ve dış borç yönetiminin sorumluluğunu almaktan kaçmadı.

* Ayşe DÖNMEZER (Hazine Müsteşar Yardımcısı-KİT): Takımın tek bayan üyesi. Üstelik Kıbrıslı. O da kanına kadar Hazineci. 1.5 yıldır müsteşar yardımcısı. Sigarayı çok içiyor. İkna kabiliyeti yüksek.

* Teoman KERMAN (Hazine Müsteşar Yardımcısı-Mali Sektör): TED Kolejli. İstikbal vadettiği için genç yaşta Hazine'nin en önemli görevlerinden olan Washington'a gönderildi. Soğukkanlı ve beyefendi kişiliği ile tanınıyor. Bir zamanlar forvetinde oynadığı Hazine futbol takımına eskisi kadar zaman ayıramıyor.

* Şükrü BİNAY (Merkez Bankası Başkan Yardımcısı): Hazine'nin, Merkez Bankası'na gönderdiği parlak isimlerden. Başkan Erçel'in, literatüre katkı sağlayacak kadar bilgili olduğunu söylemesi şaşırtıcı değil. Çünkü IMF işleri ondan soruluyor. Yüksek tansiyonu ile başetmeye çalışıyor.

* Süreyya SERDENGEÇTİ (Merkez Bankası Başkan Yardımcısı): Para piyasaları ve fon yönetimi ona emanet. Bütün gününü mali piyasalardaki iniş çıkışları kontrol etmekle geçiriyor. Sessiz ve derinden gitmeyi tercih ediyor. Vitrine çıkmaktan fazlaca hoşlanmıyor. Tam bir cephe askeri. Para piyasalarına hakimiyeti ile Erçel'in dikkatini çekti ve sağkolu konumuna geldi.

* Akif HAMZAÇEBİ (Gelirler Genel Müdürü): Trabzon, Mülkiye ve Maliye Müfettişliği'nin belki de en has karışımlarından. Güzel yemekten ve joggingten hoşlanıyor. Maliye'nin, Ankara ve İstanbul Defterdarlığı'nı aynı anda yapan ve ardından Gelir İdaresi'nin başına geçen ender isimlerinden. Temizel'den sonra Gelirlerdeki ilk Maliye Müfettişi kökenli genel müdür olan Hamzaçebi, bugünlerde baba olmaya hazırlanıyor. Aile şimdiden pembe kıyafetlere bakmaya başladı bile.

* Durmuş ÖZTEK (Bütçe Genel Müdürü): O da Siyasallı ve müfettiş. Uzmanlığı, ABD Vanderbilt Üniversitesi'nden tescilli. Brüksel'de NATO'da bulundu. Tam bir işkolik. Gösterişsiz. Üretken. Moralini yüksek tutun istediğiniz kadar çalıştırın.

* Aydın KARAÖZ (Hazine Dış Ekonomik İlişkiler Gen. Müd.): Harvardlı. 38 yaşında Hazine'nin en önemli görevlerinden dış ekonomik ilişkilere atandı. Uzmanlığı uluslararası sermaye piyasalarında yeni finansman enstrümanları. Yabancı muhatapları onu çok ciddiye alıyor.

* Aydın ESEN (Merkez Bankası Başkan Yardımcısı): Merkez Bankası'nın, SPK'dan transferi. Bankacılık sistemi tümüyle ondan soruluyor. Hakkında bilgi edinmek istediğiniz insanlar onu, "Ketum ve ciddi" olarak tanımlıyor. Türkbank ihalesine çetelerin sızması ihtimalini dikkate alıp, emniyeti harekete geçiren, bankanın geleceğini kurtaran da o.

*Hakan ÖZYILDIZ (Kamu Finansmanı Genel Müdürü): Koç burcu. İnatçı ve kararlı. Tipik bir Karadenizli. Coşkulu, hafif sinirli ama pratik zekalı. Mesleki kariyerine Hazineci olarak başlaması onun vazgeçilmez özelliği.

* Mehmet RASGELENER (KİT Genel Müdürü): ODTÜ'lü. İş Bankası, Devlet Demiryolları, Turizm Bakanlığı derken Hazine'ye geldi. 33 yaşında Tokyo'da, 40 yaşında Newyork'ta pişti. KİT'lerin mali yapıları, özellikle sosyal güvenlik kuruluşları konusunda uzmanlığı tartışılmaz. İyi bir sigara tiryakisi. Espritüel.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır