kapat

20.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mollalar duman oldu
İranlı mollalar seçimlerde hezimete uğradı. İlk sonuçlara göre Meclis'in yüzde 60'ı reformculara geçti. Ancak bu oranın daha da artacağı tahmin ediliyor

İran'da milletvekili seçimlerinin ardından sandıklar yavaş yavaş açılırken reformcuların galibiyeti de kesinleşti. Şu ana kadar 290 sandalyenin 105'i sahibini buldu. Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin kardeşinin partisi Reformcu İran İslami İştirak Cephesi, kırsal kesimdeki 95 millekvekilliğinden 57'sini kazandı. Böylece mollaların elinden en az 20 sandalye kapmış oldu. Kırsal kesimdeki oylar 20 yıldır mollalara gidiyordu.

Büyük şehirlerdeki sandıklar açıldıkça reformcuların oy oranlarının daha da yükselteceği ve meclisin yüzde 60'ından fazlasını alacakları tahmin ediliyor. Reformcuların başını çeken Cumhurbaşkanı Hatemi'nin kardeşi Muhammed Rıza da seçim bölgesi olan Tahran'da önde gidiyor. Barajı aşarak meclise girmesine kesin gözüyle bakılan Muhammed Rıza yaptığı ilk açıklamada çarenin "demokrasinin her alana yayılması" olduğunu söyledi. Bu arada reformcuların İran'ın en büyük kentlerinden İsfahan, Maşhad ve Tebriz'de oyların tamamına yakınını silip süpürdü.

BÜYÜK ŞEHİRLER SIRADA
Ancak, 30 milletvekili çıkaracak Tahran'da sonuçların açıklanmasının günler alacağı bilidiriliyor.

Mollalar da yenilgiyi kabullenmiş görünüyor. Mollaların sözcüsü Muhammed Rıza Bahonar seçimlerle birlikte İran'da iki farklı eğilim bulunduğununun anlaşıldığını söyledi. Mollalar iktidarı yitirmemek için halkın isteklerini dile getirmenin gerekliliğini tartışmaya başladılar. Meclis'e bir de Yahudi milletvekili girecek. Seçimlere katılım yüzde 83 oranında gerçekleşti. Batı ise reformcuların zaferinden memnun olmakla birlikte, yine de temkinli yaklaşıyor. The Washington Times gazetesi İran'daki seçimlerin beklenen değişiklikleri getiremeyeceği yorumunu yaptı. Gazete buna gerekçe olarak Abdullah Nuri gibi ilerici adayların Devrim Muhafızları Konseyi'nce veto edilmesini gösterdi. Abdullah Nuri geçen yıl gazetesinde İslam Karşıtı propaganda yaptığı gerekçesiyle hapse mahkum edilmiş ve seçimlere girmesi engellenmişti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır