kapat

20.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Alkışlar MİT için
Jane's Defence'e göre MİT; İsrail'in MOSSAD'ını bile geride bırakarak, İngiliz MI5 ve Amerikan CIA ile birlikte büyük istihbarat teşkilatları arasına girdi.

Dünyanın en ünlü askeri savunma ve istihbarat dergisi "Jane's Defence" Türk Milli İstihbarat Teşkilatını (MİT) övdü. MİT'in son yıllarda ülke içinde ve dışında büyük başarılar elde ettiğini vurgulayan dergi "İstihbarat toplamayı İsrail Gizli Servisi Mossad'tan öğrendi ama başarıda Mossad'ı geçti" yorumunu yaptı. Derginin güvenlik ve istihbarat konularında uzman yazarı Sean Boyne tarafından kaleme alınan raporda dergi MİT'i göklere çıkardı. İşte dergiden bölümler:

ATASAGUN'A ALKIŞ
MİT'in yükselişi Şenkal Atasagun'un teşkilatın başına geçmesiyle başladı. 1998 yılında MİT'i devralan Atasagun, teşkilatı başarıdan başarıya koşturdu. 1965 yılında kurulan MİT, Atasagun'un liderliğine kadar generaller ve büyükelçiler tarafından yönetildi. Atasagun teşkilatın ilk profesyonel bağımsız lideri oldu. Casusluk, karşı casusluk ve istihbarat toplama konularında gerçek bir uzman olan Atasagun MİT'i toparlamakla kalmadı aynı zamanda bağımsız imajıyla MİT hakkında o güne kadar çıkartılan dedikoduları da önledi. Başbakan Bülent Ecevit, Atasagun ile ilişkilerini yakın ve sıcak tuttu. Devlet güvenliği konularında kendisinden bilgi aldı ve destekledi.

DEV BÜTÇE AYRILDI
Hükümet 1999 yılı bütçesinde MİT'e 278 milyon dolar ayırmakla teşkilata verdiği önemi ve imaj değişimindeki kararlılığını gösterdi. MİT'in bütçesinin bir yıl öncesine oranla yüzde 61 artırılması, ajanların eğitimi, CIA ve MOSSAD'dan destek, modern istihbaratcılık anlayışının gelişmesi gibi konulara büyük yardım sağladı. Atasagun MİT'in hedeflerini doğru seçti. Partilerle, aşırı uçlarla ilgisini kesti. Hedefleri devlet güvenliğine ve ülke bütünlüğüne tehlike teşkil eden mihraklara yöneltti. Alaattin Çakıcı ile başlayan istihbarat akışı, 1998 yılında Çakıcı'nın, hemen sonra da terörist lideri Öcalan'ın yakalanmasına yol açtı. İz kovalama, dinleme, takip gibi istihbaratcılığın ana ilkelerini profesyonel bir anlayışla yerine getirmeyi MOSSAD ve CIA'den öğrendi. Ancak son operasyonlarıyla gülünç duruma düşen MOSSAD'ı bile geçti. Dünyanın bir numaralı İstihbarat Teşkilatı CIA ile eşit duruma geldi.

DEVLETE PRESTİJ SAĞLADI
Suriye'den başlayarak Apo'nun izini züren MİT, terörist lideri adım adım takip etti. Tüm konuşmaları dinledi. Bülent Ecevit'in Moskova gezisine Atasagun da katıldı. Ruslarla bilgi alışverişini bizzat Atasagun yaptı. Çeçen ajanların Türkiye'deki faaliyetleri karşılığında Apo istihbaratı toplandı. Sonuçta Apo ele geçirildi. Sorgulamayı bizzat MİT yaptı. Sonrası çorap söküğü gibi geldi. İyi bir istihbarat biriminin devlete sağladığı prestij, MİT'in son başarılarıyla belgelenebilir.

Jane's Defence, MİT'in imkanlarının ülke sınırlarının dışına taştığını, ünlü istihbarat teşkilatları gibi 7 kıtada faaliyet gösterebilecek güce ulaştığını yazdı.

Jan DEVLETOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır