kapat

23.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Tapu genel müdürü tapu harcını bilmiyor!..

Perşembe günü Sabah'taki köşemizde, tapu harcının, 2000 yılında yüzde 52 arttığını yazmıştık. Sen misin yazan... Günün erken saatlerinden itibaren fakslar yağmaya başladı. Gönderenlerin de çoğu emlakçı. Şunu belirtiyorlardı.

"Tapu harcı, 2000'de yüzde 26 oranında arttı. Sizin yüzde 52 açıklamanız doğru değil. Bunu düzeltiniz..."

İlginç bir genelge

Hele bir tanesi çok ilginçti. Emlakçı olan okurumuz, aynen şöyle yazmıştı:

"Ben yıllardır köşenizi izliyor, çoğunu kesip saklıyor ve yazdıklarınıza göre hareket ediyorum. Ancak, ilk kez bir konuda atladınız. Tapu harcının yüzde 52 arttığı konusunda hata yapmışsınız. Doğrusu yüzde 26 olacak. Bununla ilgili genelgeyi de ekte gönderiyorum."

Daha sonra diğer okurlarımızın da faksladığı, "T.C. Başbakanlık Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü" başlıklı bu genelge, genel müdürün imzasını taşıyor. Türkiye genelinde, tüm Tapu Sicil Müdürlüklerine, Kadastro Müdürlüklerine ve Tapu Kadastro Bölge Müdürlüklerine gönderilen 26.12.1999 Tarih ve 1999/6 No.lu Genelge ile tapu harçları ve damga vergisinde yapılan değişiklikler açıklanmış.

Genelgede özetle; 3 Ocak 2000 tarihinden itibaren, 2000 yılında Tapu Kadastro Harçları'na esas alınacak kayıtlı değerin hesaplanmasında, 1999 yılı emlak vergisi değerinin ve 1999 yılı Kasım-Aralık aylarında verilen yenileme beyannamelerinde gösterilen değerin, yüzde 26.05 oranında artırılması suretiyle bulunacak tutarın esas alınacağı belirtiliyor. Ardından da, bu açıklama doğrultusunda tapu harcı tahakkuk ve tahsilatının sağlanması isteniliyor.

Oysa Tapu Kadastro Genel Müdürü'nün, genelge ile yaptığı yüzde 25.05'lik artırım oranına ilişkin açıklama doğru değil. Doğrusu bizim yazdığımız oran. Yani 52.1 oranı doğru olanı. Tapu Kadastro Genel Müdürü, "emlak vergisine esas değer" ile, "tapu harcına esas olan değer"i birbirine karıştırmış. Emlak Vergisi değeri yüzde 26.05 tapu harcına esas olan değer ise, bizim yazdığımız gibi yüzde 52.05 oranında artacak.

Gitti trilyonlar
3 Ocak'tan bu yana, Türkiye genelinde yapılan alım-satım işlemleri sırasında, hatalı genelge nedeniyle, trilyonlarca lira tapu harcı eksik tahsil edildiyse ne olacak?

Neyse zararın neresinden dönülse kârdır. Okuyucularımızın uyarısı üzerine, önceki gün yazdıklarımızı değil ama Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nü düzeltiyoruz.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır