kapat

23.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ALİ ŞEN(alisen@sabah.com.tr )


Demirel ve Ecevit gibi gençler...

Yaşlı Avrupa ülkelerinin başlarında genç liderler var. Avrupa'nın en genç nüfusuna sahip Türkiye'nin başında da Cumhurbaşkanımız Demirel ve Başbakanımız Ecevit gibi yaşlı liderler var.

Kim yaşlı kim genç? 76-77 yaşlarındaki Demirel ve Ecevit ne kadar yaşlı? Liderlerimizden genç olanların enerji ve aktivitesi ne kadar? Cumhurbaşkanımız Demirel, nüfus kağıdına bakıldığında, dünyanın en yaşlı lideri. Ancak, Demirel'de olan enerji, gösterdiği inanılmaz Cumhurbaşkanlığı faaliyetleri, çok daha genç olan hiç bir batılı devlet başkanında yok.

Demirel Çankaya'yı tam 7 yıldır rutin işlerden kurtardı. Ülkemizin dünyada itibar gören büyük bir Cumhurbaşkanı oldu. Geçen hafta Rusya'daydım. Rusya'nın şimdiki başbakanı ve devlet başkanlığını vekaleten yürüten Vladimir Putin'in çevresindekiler ile konuştum. Demirel'e büyük saygı duyuyorlar. Demirel'in özellikle Kafkasya bölgesindeki Gürcistan, Azerbaycan ile ilişkilerini çok yakından izliyorlar. Hatta Azerbaycan ile Ermenistan arasında arabulucu rolünü biraz da endişe ile takip ediyorlar. Türkiye'nin daha evvel olmayan, Kafkasya bölgesindeki psikolojik liderliğini de hem hayranlıkla hem de büyük bir dikkat ile izliyorlar. Ayrıca, Demirel'in Vladimir Putin'e gönderdiği sıcak mesajdan Kremlin çok mutlu olmuş.

ECEVİT'İN PERFORMANSI
Cumhurbaşkanımızın geçen hafta Gürcistan'a yaptığı ziyaretin hemen sonrasında Vladimir Putin, yakını olan Devlet Elektrik İşleri Bakanı Anatoly Chubais'i Shewardneze'ye gönderdi. Moskova 26 Mart'daki devlet başkanlığı seçimlerinde, seçimi kazanacağını kuvvetle tahmin ettiğim Putin'in yeni Rusya'sı Türkiye ile iyi bir işbirliği yapma arzusu içinde.

Moksova Demirel'in şahsında Türkiye'yi yalnız ikili görüşmeler yaptığı bir ülke değil, Kafkasya'yı da içine alan bir bölge lideri olarak görüyor. Ülkemiz Cumhuriyet tarihinin en uyumlu ve en çalışkan koalisyon hükümetine sahip. Daha evvelki yıllarda pek aktif olmayan Cumhurbaşkanlığımız, Başbakan ve hükümet ile en uyumlu yönetimini yaşıyor. Bülent Ecevit gençlik yıllarında yaptığı başbakanlıklardan çok daha başarılı bir profil çiziyor. O da inanılmaz bir tempo ile çalışıyor.

Bu koalisyon hükümetinin kısa zamanda gösterdiği başarıyı hiçbir koalisyon hükümeti hatta tek parti hükümetleri daha gösteremedi. Kısa zamana büyük başarılı icraatları sığdırdılar. Çok çalışkan hükümetimizin yanı sıra en çalışkan TBMM'ne sahip olduk. Meclisimiz gece yarılarına kadar çalışıyor. Liderler çalışkan olunca bütün bakanlıklar da büyük bir çalışma temposu içine girdiler. Mesleği polis olan ender İçişleri Bakanlarımızdan Tantan, reklam yapmadan inanılmaz başarılar elde etti. Bu kadar kısa zamanda böyle büyük başarılar elde eden Tantan gibi İçişleri Bakanı'nı hatırlamıyorum.

UYUMLU KOALİSYON
Ecevit- Bahçeli-Yılmaz, temel görüş farklılıklarına sahip olmalarına rağmen ülke menfaatlerinde birleştiler. Popülizm yapmayan, oy kaygısına düşmeden çalışan bu hükümetimiz, Türkiye'yi bölgesinde lider durumuna getiriyor. Özellikle Cumhurbaşkanımız Demirel'in büyük tecrübesiyle edindiği itibarını ülke menfaatlerinde kullanması. Ülkemizin büyük yararına oluyor.

Cumhurbaşkanlığı, hükümet, TBMM birlikte müthiş bir uyum içerisinde çalışıyorlar. Bu kadar iyi yürüyen çarkın en önemli parçası olan Demirel'in tekrar Çankaya'da kalmasını temin etmek ülkeye yapılacak en büyük hizmettir. Demirel ve Ecevit gibi "Gençler" ülkemizi yeni ufuklara en iyi şekilde taşıyacaklardır.

Rusya'da güç kimin elinde?

Rusya'nIn 450 kişilik yeni meclisi toplandı ve başbakanlığa tekrar komünist Seleznyov'u seçti. DUMA'da Vladimir Putin kendi partisi, 250 bağımsız milletvekili ve komünistlerle koalisyon oluşturdu. Diğer sağ partiler zaten Putin'in yanındaydı. DUMA'nın kesin patronu Putin. Bu inanılmaz bütünlüğü temin eden de Rusya'nın en büyük işadamı, petrolcu, medya kralı yahudi Boris Berezovsky. Komünistlerle kavga beklenirken meclis başkanlığını yine onlara veren bağımsız milletvekili veya Kremlin'in gizli kardinali Berezovsky'nin büyük rolü var.

Bugün Rusya'da altı büyük güçlü işadamı grubu var:

1) Berezovsky: Milletvekili, petrolcu, medya kralı

2) Gusinsky: Bankacı, medya kralı,

3) Chubais: Elektrik İşleri Başkanı

4) Gasprom: Doğal gaz devi.

5) Lukoil: Dünya petrol devi,

6) Potanin: Sibirya kıymetli madenler sahibi

PUTİN KİM?
Gusinsky dört gündür Putin'in Çeçenistan'da sivillere karşı hareketini protesto etmeye başladı. Ancak bütün bu güçlerin başındaki 47 yaşındaki Putin kim? Liberal mi? Demokrat mı? Yeni bir Stalin mi? Yoksa ikinci Pinochet mi? Halka açıkça "konuşma hürriyeti, basın hürriyeti, serbest piyasa, geniş demokrasi, özel mülkiyet" vaadlerinde bulundu. Rusya'nın ilk St. Petersburg yani Leningrad'lı devlet başkanı olacak. Yanında geleceğin başbakanı olacağını tahmin ettiğim Kasyanov, Chubais, Klebanov gibi genç St. Petersburglular'ı topladı. Dünyanın merak ettiği Vladimir Putin'in güçlü, karizmatik, demokratik bir lider olacağını tahmin ediyorum. Yazdığım altı güçlü iş grubu ile ilişkilerini devam ettirdiği müddet içinde Rusya'yı eski süper gücüne kavuşturacaktır.

İsmail Cem'e hayranım
1974 yılında TRT Genel Müdür Yardımcısı rahmetli arkadaşım Mete Buharalı beni Ankara'ya davet etmişti. Beni, herkesin "sert solcu" olarak tanımladığı TRT Genel Müdürü İsmail Cem ile tanıştırmak istiyordu. Kendisini o gün makamında tanımıştım. Daha sonraları hep icraatlarını takip ettim. "Sert solcu" dedikleri İsmail Cem, bizim aristokratımız, Fenerbahçe'nin unutulmaz Başkanı Razi Trak'ın kızıyla evlidir. İsmail Cem bu başarılı hükümetin, Tantan ile birlikte belki de en başarılı bakanıdır. Moskova'nın kendisine saygı duyduğunu geçen hafta gördüm. Şahsi dostluk ile Yunan vetosunu AB adaylığımızda nasıl kaldırdığını gördük. 2008 yılındaki Avrupa Futbol Şampiyonasını Yunanistan ile ortaklaşa düzenlememizden, ortak barış oyunlarına kadar geliştirdiği projeler mükemmel. Zor diplomatik ilişkileri kolaya dönüştürmek büyük bir hüner ister. İsmail Cem'i hayranlık ve takdirle izliyorum.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır