kapat

23.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bakan Durmuş'un son bombası hazır: Özel Türk aşısı
MHP'li Sağlık Bakanı Durmuş, Türkiye'nin aşı ihtiyacı sorununu kökünden çözecek 110 milyon dolarlık "Türk aşısı" projesi için "Başlayın" talimatı verdi

MHP'Lİ Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'in "Türk ineği" projesinin ardından, ilginç beyanatlarıyla dikkat çeken bir başka MHP'li Bakan, Sağlık Bakanı Osman Durmuş da "Türk aşısının" üretilmesi için talimat verdi.

Yaklaşık 110 milyon dolara malolacak projeyle, tetanoz ve verem aşılarının Türkiye'de üretilmesini sağlanacak. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Haluk Tokuçoğlu, "Türk aşısının" üretimine bu yıl içinde başlanacağını belirterek, proje için Japonya'nın JİCA kuruluşundan da destek aldıklarını söyledi. Böylece Türkiye'nin tetanoz ve BCG (verem) aşılarını üretebileceğini kaydeden Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Tokuçoğlu, "Bakteriler, Türkiye'deki laboratuvarlarda üretilerek aşı yapımı gerçekleştirilecek. Projenin maliyeti 110 milyon doları buluyor" diye konuştu.

DEV TESİS KURULACAK
Yüksek Sağlık Şurası'nın da yapımına destek verdiği, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkez Başkanlığı yatırım programına alınan Türkiye'de aşı üretimi projesi, tetanoz ve BCG yanında "serum" üretimini de sağlayacak. Proje kapsamında teknoloji, cihaz ve araştırma-kontrol laboratuvarları, soğuk hava deposu ve teknik servisleri de içerecek 18 bin 404 metrekare inşaat alanına sahip bir sahada Türk Aşı Üretim Tesisleri kurulacak.

Türkiye'nin aşı ihtiyacı
Sağlık Bakanı Durmuş'un start verdiği Türk aşısı projesi ile ülkenin aşağıda verilen hastalıklara karşı aşı ihtiyacı karşılanacak:

Aşılar İhtiyaç (doz/yıl)
Tetanoz 6 milyon
Difteri-Tetanoz 2 milyon
DBT 8 milyon
BCG 8 milyon
Tifo 20-30 milyon
Kızamık 4 milyon
Çocuk felci(Polio) 10 milyon
Hepatit B 6 milyon
Kuduz 400 bin
PPD Tüberkülin (Test) 4.5 milyon
MMR 4.5 milyon


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır