kapat

23.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hizbullah'ın militan deposu: Habizbin Aşireti
Hizbullah'ın ölen lideri Hüseyin Velioğlu ile militanların çoğu aynı kökenden geliyor: Batman'ın "Habizbin Aşireti"

Yasadışı terör örgütü Hizbullah militanlarının, Habizbin Aşireti'nden çıktığı belirlendi. Terör örgütünün lideri Hüseyin Velioğlu da aşiretin bir üyesi. Hizbullah'ın eylemlerinde Habizbin Aşireti'nin üyelerini kullandığı yapılan son operasyonlarla ortaya çıktı. Habizbin Aşireti mensupları Batman ilinin Bismil ve Gercüş ilçeleri ile bazı köylerde yaşıyorlar.

Hizbullah örgütünün ilk kanlı eylemlerine de Batman da başlamış olması Habizbin-Hizbullah ilişkisini somutlaştırıyor.

Bir diğer kanlı teşkilatın, İslami Hareket Örgütü'nün de Hizbullah gibi tetikçilerini Habizbin Aşireti'nden seçtiği daha önce yapılan operasyonlarda ortaya çıkmıştı.

KOD ADLARI: 'APAÇİ'
Çetin Emeç ve Turan Dursun'u öldürmekten yargılanan 19 sanığın 11'i Batman Bölgesi'nden ve Habizbin Aşireti üyesiydi. Örgütün üst yönetimini oluşturan, İrfan Çağrıcı, Mehmet Ali Şeker, Habip Yıldız, M. Sait Ekmen, Fahrettin Baytap, İhsan Deniz, Mehmet Salih Yıldız, Mehmet Emin Baş, Fezullah Oktay, Ekrem Baytap gibi militanların çoğu Habizbin aşiretindendi.

Hizbullah'ın tetikçileri arasında yer alan aşiret üyesi militanlar ise; Hüseyin Velioğlu, Salih Dündar, Adil Ateş, Mehmet Kaya, Metin Torun ve Tevfik Durmaz.

Kanlı islami örgütütlere militan yetiştiren Habizbin, Batman ve yöresinde, birbirlerine çok bağlı, yırtıcı ve kavgacı bir aşiret olarak tanınıyor. Hatta yörede kendilerini "Apaçhi" diye çağırıyorlar. Birçok aşiretin saldırganlıkları nedeniyle Habizbin'le düşman oldukları belirtiliyor.

KAN BAĞI SORUN DEĞİL!
Batman yöresinin en önemli ve büyük aşiretlerinden Habizbin'in üyeleri, bölgede korucu olarak faaliyet gösteriyor. Bir kısım üye ise esnaf. Aşiretin, politik görüş olarak 1970'li yıllarda MHP'ye yakın bir çizgideyken, son yıllarda radikal İslama doğru kaydıkları yöre halkı tarafından söyleniyor.

Habizbin diğer aşiretlerden oldukça farklı. Örneğin, Habizbin Aşireti'nde kan bağı çok önemli değil. Gercüş Bölgesi'nde oturan ve zaman içinde Gercüş'e yerleşen herkes Habizbin Aşireti'nin üyesi olarak kabul ediliyor.

Habizbin üyelerinin çoğu Batman'a göç etmiş; aşiretin elinde şu anda sadece 4 köy var. Aşiret dinsel duyguları güçlü olarak biliniyor.

Habizbin bölgenin en yoksullarını bünyesinde bulunduruyor.Okur yazar oranı ise diğer aşiretlere göre oldukça az.

Hizbullah'ın örgütlenmeye hız verdiği 1991 yılında örgütün merkezi, Habizbinlerin yaşadığı Yolaç Köyü'ydü. PKK, Hizbullah'a darbe vurmak için iki kez köyü bastı. Köy birkaç kez de yoğun şikayetler ve ihbarlar üzerine Jandarma tarafından basıldı. Ancak baskın haberini alan militanlar köyü boşaltmışlardı. Ancak birçok evin altındaki gizli hücreler ilk kez bu köyde ortaya çıktı.İşkence aletleri, zincirler de ilk kez bu baskında ortaya çıktı. Bazı evlerde ise gözetleme delikleri vardı.

HEPSİ KORUCU
Habizbin aşiretinin çoğu koruculuk yapıyor. Bölgede PKK'ya karşı savaşan ilk aşiretlerden olması nedeniyle güvenlik güçlerinin bu aşirete karşı biraz daha "toleranslı" davrandığı yorumları yapılıyor.

1991 yılında PKK ile Hizbullah arasında ateşkes çalışması yapan bazı kişilerin Habizbin aşireti mensuplarınca öldürülmesi ve faillerini bilinmesine rağmen yakalanmaması da ilginç ilişkiler yumağına örnek gösteriliyor.

HABER MERKEZİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır