kapat

23.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İki bayram arası düğün caiz
İKİ bayram arası düğün olmaz inancının yanlış olduğu, nikah kıymanın zamanının ve zeminin olmadığını söyleyen Konya Müftüsü Mehmet Yavuz, "İki bayram arası düğün olmaz yolundaki inanç, halk arasında uzun yıllardan beri yaygın şekilde görülüyor.

Ancak nereden kaynaklandığı bilinmiyor. Her gün, her an nikah kıyılabilir, iki bayram arası olmaz diye bir şey yoktur" dedi.

Yavuz, şöyle devam etti: "Nikah kıymanın zaman ve zemini yoktur. İki insan başvurarak, gerekli şartları oluşturduğu taktirde şahitlerin huzurunda nikah her ortamda kıyılabilir. İki bayram arası nikah olmaz düşüncesi tamamen mantık dışıdır. Çünkü, iki bayram arası olmayan gün yoktur. Ramazan ve Kurban Bayramı'nın arası iki aydır, Kurban Bayramı ile Ramazan Bayramı'nın arası da 10 aydır. Yani, hiçbir zaman boşluk yoktur. Bu da mantığın dışında bir düşüncedir." Müftülük Fetva Komisyonu'na da zaman zaman bu konuda başvurular olduğu öğrenildi.

NİKAH SAYISINDA AZALMA
Öte yandan, Konya'da Merkez Karatay, Selçuklu ve Meram Belediyeleri Nikah Müdürlüğü yetkilileri, Ramazan ve Kurban bayramları arasında başvuru sayısının önemli ölçüde düştüğünü, hatta yanlışlıkla nikah günü alanların bile tarihlerini daha sonrası için değiştirdiklerini söylediler. İki bayram arası düğün olmaz inancının halk arasında yaygın olduğunu, bunun başvurulara da yansıdığını belirten yetkililer, "Diğer aylarda ortalama 150-170 nikah kıyıyoruz. Ancak, Ramazan Bayramı'ndan sonra, Kurban Bayramı'na kadar bu rakam aylık 30-40'lara kadar düşüyor" dediler.

AA


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır