kapat

23.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
312. madde değişiyor
Çok sayıda yazar, düşünür ve siyaset adamının hüküm giydiği "312. madde"nin değişikliği için Adalet Bakanlığı çalışma başlattı

TÜRK Ceza Kanunu'nun (TCK) dünyada ve Türkiye'de çok tartışılan 312'nci maddesinde nihayet değişiklik yapılıyor. Bu konuda Adalet Bakanlığı'nda bir çalışma başlatıldı. Yeni metinde, maddenin, "Halkın sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkca tahrik" ifadesi hakimin takdir yetkisini kısıtlayacak şekilde net olarak yazılacak. Düşüncenin ifadesi ile suça tahrik arasındaki fark vurgulanacak.

Bilindiği gibi, çok sayıda yazar, düşünür ve siyaset adamı, 312'nci maddeye dayanarak hüküm giydi. Bunlardan bir bölümü halen cezaevinde bulunuyor. Adalet Bakanlığı'nda TCK'da kapsamlı bir değişiklik için çalışmalar da sürdürülüyor. Ancak, demokratikleşme açısından önemi nedeniyle 312'nci madde öncelikle gündeme getirilecek.

Bu arada, 159'uncu maddenin 312 ile birlikte ele alınabileceği öğrenildi. 159'uncu madde, "Türklüğü, Cumhuriyeti, Büyük Millet Meclisi'ni, hükümetin manevi şahsiyetini, bakanlıkları, devletin askeri veya emniyet muhafaza kuvvetlerini veya Adliyenin manevi şahsiyetini alenen tahkir ve tezyif edenlerin cezalandırılmasını" öngörüyor. Burada da "manevi şahsiyet" kavramı hakimlere geniş bir yetki tanıyor, eleştiri amacıyla söylenmiş sözlerin bile ceza kapsamına girmesine yol açıyor.

DESTEK SAĞLANIR
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, ANAP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, TCK'nın 159 ve 312'inci maddelerinin bir an önce değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan, 312 ve 159'uncu maddelerin değiştirilmesi konularında Başbakan Ecevit'in yeşil ışık yaktığı öğrenildi. FP Genel Başkanı Recai Kutan, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Sayın Başbakan, Cumhurbaşkanlığı seçimi için bizi ziyarete geldiğinde kendisine TCK'nın antidemokratik bazı maddelerinin değiştirilmesi gerektiğini söyledik. Kendileri buna hazır olduklarını ve bir çalışma başlattıklarını ifade ettiler. Özellikle 312'nci maddenin kişilere göre çok farklı şekillerde yorumlanabildiğini belirterek, bu maddenin öncelikle ele alınacağını söylediler" diye konuştu.

Nuri KAYIŞ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır