kapat

23.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Devleti takip ediyorduk'
Yakalanan Başbakanlık görevlisi Abdülsamet Yıldız'ın Hizbullah'ın beyin takımından olduğu kesinleşti. Devleti yakın takibe aldıklarını söyleyen Yıldız'ın devlet görevlileri hakkındaki özel bilgileri bilgisayar disketlerine kaydettiği belirlendi

Başkent'te başlatılan Hizbullah Operasyonu sonucunda önceki gün gözaltına alınan Başbakanlık görevlisi Abdülsamet Yıldız'ın örgütün beyin takımından olduğu kesinleşti.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi tarafından Yıldız'ın evinde ve işyerinde yapılan aramalar sonucunda örgütün devleti takibe aldığı anlaşıldı. Yıldız'ın Başbakan, bakanlar, eski bakanlar, milletvekilleri ve personel hakkındaki gizli damgalı özel bilgileri bilgisayar disketlerine kaydettiği belirlendi.

İLK İTİRAFLAR
Ankara'da başlatılan operasyonlarda Etimesgut'daki evde yakalanarak gözaltına alınan örgütün askeri kanat sorumlularından Bülent kod adlı Mahmut Demir'in ilk itirafta bulunan kişi olduğu öğrenildi. Emniyet yetkilileri Demir'in verdiği ifadelerin kendilerini Başbakanlık'a kadar götürdüğünü kaydettiler. Mahmut'un "Benim üstümdeki siyasi sorumlu kişidir" dediği Abdülsamet Yıldız'ın ise yüzleştirme sonucunda örgüt üyeliğini kabul ettiği belirtildi.

RAPORLARI ÇALMIŞ!
Polis, daha önce yem fabrikalarında memur olarak çalıştığı dönemde örgüte giren Yıldız'ın Başbakanlık'taki odasında ve evinde çok detaylı bir arama yaptı. Aramalar sırasında ele geçirilen bilgisayar disketlerinde, Başbakan eski başbakanlar, eski ve yeni bakanlar, milletvekilleri ve Başbakanlık personeli hakkında bilgiler bulunduğu öğrenildi.

"Çok gizli" damgalı bazı bilgilerin de yer aldığı disketlere ev adreslerinden telefon numaralarına, kullandıkları araçlara, koruma ve şoförlerin ad ve adreslerine, aile fertlerinin isimleri ile işlerine kadar pek çok bilginin yüklenmiş olduğu saptandı. Tüm bilgisayar disketlerindeki kayıtların çıktılarını alan polis, 150 sayfayı aşan dökümanları incelemeye aldı.

Yıldız'ın ayrıca Başbakanlıkta çalışan tüm personelin güvenlik soruşturması raporlarını da çalarak disketlere kopyaladığı belirlendi.

Yapılan ilk sorgusunda bu bilgileri kendisi için kaydettiğini söyleyen Abdülsamet Yıldız'ın, örgüt üyeleriyle yüzleştirildikten sonra örgüt üyesi olduğunu kabul ederek her şeyi itiraf ettiği bildirildi. Abdülsamet Yıldız, ifadesinde ilginç bir olay da aktardı. Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre Yıldız, 2 yıl önce örgütün lider kadrosu tarafından kendisinden hesap sorulduğunu anlattı. Başbakanlık'ta bir süre çalıştıktan sonra Tarım Bakanlığı'na dönen, daha sonra yeniden Başbakanlık'ta çalışmaya başlayan Yıldız, Başbakanlık'tan uzak olduğu dönemde Ankara'dan bilgi akışının yavaşladığını söyledi. Yıldız, örgütün lider kadrosunun bu nedenle kendisinden hesap sorduğunu kaydetti ve olayı anlatırken "sorgulandım" ifadesini kullandı.

"6 ÖĞRENCİM VAR"
Abdülsamet Yıldız, ayrıca örgüt üyesi olarak yetiştirmesi için kendisine 6 öğrenci bağlandığını, bunlara dini ve siyasi eğitim verdiğini söyledi ve öğrencilerinin isimlerini de verdi. Polis, öğrencilerinin yanı sıra, Yıldız'ın Başbakanlık'ta çalışmasını sağlayan destekçilerini de araştırmaya başladı. Yıldız'ın sorgusunda ayrıca Hizbullah'ın devlet içindeki diğer uzantılarının ortaya çıkarılmaya çalışıldığı belirtildi.

Bu arada Başbakanlık'ta da "Hizbullah Sansürü" başladı. Müsteşar Ahmet Şağar verdiği bir talimatla, basın mensuplarının Başbakanlık Merkez Binası'nda bürokratların bulunduğu katlarda randevusuz olarak çıkmasını yasakladı. Şağar, gazetecilerin operasyonlar hakkında bilgi almasını önlemek için bu yönteme başvurdu.

'Hizbullah devlete sızdı'
BaŞbakan Bülent Ecevit, Başbakanlık'ta yaptığı açıklamada "Büyük bir olasılıkla başka bazı devlet kuruluşlarına da Hizbullah sızmış olabilir, soruşturma ilerledikçe bunlar ortaya çıkacak" dedi. Bu gibi gelişmelerin, "laikliğin din açısından da ne kadar hayırlı bir uygulama olduğunu" ortaya koyduğunu anlatan Ecevit, Hizbullah'a, kuruluş aşamasında PKK'ya karşı mücadele ettiği gerekçesiyle bazı devlet organlarınca göz yumulduğu iddialarıyla ilgili olarak da şunları söyledi: "Bu konuda elimde kesin bulgular olmadan herhangi bir şey söyleyecek durumda değilim. Eğer geçmişte öyle yöntemler kullanıldıysa bunun çok hatalı olduğu bellidir. Ama son yıllarda bu hiçbir iddia ileri sürülmüyor"


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır