kapat

23.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Elektrik borsası oluşuyor
Elektrik Piyasası Kanun Tasarısı'na göre her şirket ürettiği elektriği havuza verecek, dağıtım buradan yapılacak fiyat günlük belirlenecek

Enerjİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, bakanlığının hazırladığı Elektrik Piyasası Kanun Tasarısı'nı önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na sunacaklarını söyledi. Ersümer, "Bu tasarı kanunlaştığı takdirde elektrik serbestçe alınıp satılacak bir meta haline gelecek ve fiyatı günlük olarak saptanacak" dedi.

"Her şirket dilediği kadar elektrik üretip bir havuza verecek, dağıtım buradan gerçekleşecek. Ancak şirketler elektriğin satış fiyatını günlük olarak belirleyecekler" diyen Ersümer, sözlerini şöyle sürdürdü :

"Sabah televizyonu açan bir kişi A şirketinin bugünkü elektrik kilovatsaat satış fiyatı 3 sent, B şirketinin elektrik kilovatsaat satış fiyatı 4 sent diye duyurularla karşılaşacak. Böylece rekabet olacak, elektrik fiyatları aşağıya çekilecek."

PAHALI ÜRETİM
Dünya Bankası'nın Bakanlığa gönderdiği mektuba da açıklık getiren Ersümer, "Banka, Trakya'daki iki santralin elektrik fiyatının dünya ortalamasının neredeyse iki misli olduğunu belirtti, buna çare bulmamızı istedi. Aslında haklılar. Gerçekten de sözkonusu iki santralde elektriğin kilovatsaati 8.7 sente maloluyor. Oysa diğer santrallerde ortalama fiyat 4-4.5 sent dolayında bulunuyor. Ama pahalı elektrik üreten bu iki santral olmasa Türkiye günde 4 ile 6 saat arasında elektrik kısıntısı yapmak zorunda kalır" dedi.

Tahkimin geriye doğru işlemesini öngören kanunun çıkmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirten Ersümer, bu kanunla enerji yatırımlarının büyük ivme kazanacağını kaydetti, kanunun 46 enerji yatırımını ilgilendirdiğini bildirdi.

Enerji yatırımını alan şirket, tahkimden yararlanmak isterse bunu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bildirecek. Bakanlık sözkonusu başvuruyu Bakanlar Kurulu'na götürecek. Bakanlar Kurulu'nun onaylaması halinde şirket tahkimden yararlanma imkanına kavuşacak.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır