kapat

23.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
2.3 trilyon dolar döndü
1999 yılında hisse senedi, bono ve repo ve tescil işlemlerinin toplamı 2.3 trilyon dolara ulaştı. Aslan payı 1.9 trilyon dolarla repoda gerçekleşti

Bono, repo ve hisse senedi piyasalarında 1999 yılında 939 katrilyon lira, yani 2.3 trilyon dolarlık işlem hacmi gerçekleştirildi. İMKB'de geçen yıl aracı kurumların yaptığı hisse senedi alım satımlarının toplamı 73.7 katrilyona ulaştı. Çift taraflı bu işlemlerin yarısı 36.8 katrilyon, yani 88.7 milyar dolara denk geliyor. Yani İMKB'deki hisse senetleri hacmi borsadan geçen işlemlerin sadece yüzde 3.92'sini oluşturuyor. Borsa'daki Bono-Tahvil piyasasında ise toplam alım satım hacmi 69.1 katrilyon lira. Yarısı 34.5 katrilyona geliyor. Dolar olarak tutar 83.2 milyar.

Bono işlemleri daha çok tezgahüstü piyasada gerçekleştiriliyor. Bunlar da İMKB'de tescil ediliyor. Her ne kadar bono tescil işlemleri arasında müşteri satışları da olsa, bunların toplamdaki ağırlığının nisbeten daha az olduğu varsayımıyla, bu tutarı da ikiye indirdik. Bono tescil işlemleri dolar bazında 204 milyar dolara olarak karşımıza çıktı.

Her gün yenilenen katrilyonlar, repo hacmini patlattı. İMKB'deki piyasada tek taraflı olarak 235 katrilyon lira, dolar bazında da 565 milyar dolar gerçekleşti. Repo tescilin içinde daha çok müşteri ağırlığı olduğundan, bu rakam ikiye bölünmedi. Tutar 1.3 trilyon doları aştı.

Bu rakamlar piyasaların liderlerini de ortaya çıkarttı. Bonoda en çok işlem yapan 10 banka, çift taraflı toplam hacmin yüzde 48'ini gerçekleştirdi. Bu oran repo için yüzde 51. Hisse senetlerinde ilk 10 ise hacmin yüzde 31'ini yaptı.

1999 YILINDA BORSA'DA YAPILAN İŞLEMLER için lütfen tıklayınız.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır