kapat

23.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Darbe telefonla bitti
Ekvador'da halk ayaklandı. Ordu, halka destek verdi. Devlet Başkanı devrildi. Ancak Clinton'dan gelen telefon generalleri korkuttu. Cunta kendini feshetti.

Orta Amerika ülkelerinden Ekvador'da cuma günü yapılan darbe ertesi gün sabah saatlerinde Bill Clinton'ın bir telefonuyla sona erdi. Darbe haberinin gece saatlerinde Washington'a ulaşmasının ardından Başkan Clinton sabaha karşı yatağından kaldırılarak Beyaz Saray'daki toplantıya katıldı. Dışişleri Bakanı Albright'ın da katıldığı toplantının ardından Clinton, telefonla Amerika'nın tavrını darbecilere net bir dille bildirdi. Clinton, darbecileri hem ekonomik hem politik olarak tüm dünyadan yalıtılacakları ve ağır ambargolar uygulanacağı konusunda uyardı. Bu sert tepki üzerine generaller yönetimi Başkan Yardımcısı Gustavo Noboa'ya devrederek cuntayı feshettiler. Böylece darbe Amerika'nın ağırlığını koymasıyla 24 saatte bitti.

"ABD DOLARI"NA İSYAN
Halk ayaklanmasıyla başlayan ve parlamento binası baskınıyla alevlenen isyan, ordunun da desteğiyle darbeye dönüştü. Üç kişilik bir komite yönetime el koydu. Mahuad'ın, Amerikan dolarını ülkenin resmi para birimi olarak benimseyeceğini açıklaması darbeye yol açtı. Halk, tasarruflarının eriyip gideceğini zannetti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır