kapat

12.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
NECATİ DOĞRU(ndogru@sabah.com.tr )


Zonguldak'a tank fabrikası! Fakat Ağrı'ya ne?

Ordunun ana muhabere tank projesi var ya, üzerine çok yazı yazıldı. 8 milyar dolar gibi yüksek bir para gerektiriyor. Genel Kurmay Başkanlığı ise yaptığı açıklamada; 2004 yılı ile 2013 yıllarını kapsayacak bir zaman dilimi içinde orduya 1000 yeni tank gerektiğini, ancak bunların dışardan alınmak yerine Türkiye'de üretilmesinin düşünüldüğünü belirtti.

Yabancı firma...

Yerli şirket...

Uluslararası bankacı...

Biraraya gelecekler...

Ordunun ihtiyaç duyduğu modern tankların Türkiye'de üretilmesi için harekete geçecekler. Genel Kurmay Halkla İlişkiler Dairesi'nden bize verilen bilgiye göre, diğer modernizasyon projeleri gibi tank üretim projesi de en az parayla en yüksek verimi elde edebilecek şekilde yürütülüyor. Böylelikle bu kadar yüksek bir parayı tanka yatırmanın karşılığı olarak Türkiye sanayi teknolojiyi öğrenme ve içerde işsizliğe bir katkıda bulunma imkanı da yaratmayı düşünüyor.

Tamam da...

Bu tanklar nerede üretilecek?

Hangi şehirde?

***

Acaba Zonguldak'ta mı?

Hayır değil.

Böyle bir bilgi yok. Anladığım kadarıyla görüşmeler sürüyor, yerli -yabancı şirketler, aralarında konsorsiyum dedikleri firma kümeleri oluşturmuşlar, ihaleyi almak için yarışıyorlar. Dolayısıyla henüz fabrikanın yeri de belirlenmiş değil. Kendisi de maden mühendisi olan İstanbul Anakent eski Genel Sekreteri Tuğrul Erkin ise, tankların üretileceği fabrikanın kurulacağı bu yer acaba "Zonguldak olabilir mi?" diye bir soru ortaya attı.

Niçin olmasın?

Başbakan Ecevit, 20-25 gün önce Zongudak'ı ziyareti sırasında meydan kürsüsünde Kömür İşletmesi'ne 4 bin yeni işçinin alınacağını açıklamıştı. Bu köşede; "Zarar etmekte olan kuruma yeni işçiler alarak yine devlet kuruluşu arpalık garibanizmine kurban ediliyor" diye eleştiri yükseltmiştim. Devlet Bakanı Hasan Gemici, bir açıklama gönderdi ve 4 bin yeni işçinin arpalık olsun diye değil gereçekten TTK'nın ihtiyacı olduğu için alınacağını belirtti. Hasan Gemici, "Eğer yeni işçiler alınmazsa Türkiye'de demir-çeliğin ana girdisi olan koklaşabilir kömür üretilemez duruma gelebilirdi" diyor.

***

Hasan Gemici, samimi bir insan.

Çalışkan bir Zonguldaklı...

Zonguldak'ın yeniden yapılanması için Almanya'nın Ruhr havzasındaki modeli izlemek gerektiğini söylüyor. Almanya'da Ruhr havzasında, 30 yıl önce başlatılan küçülme politikasıyla kömürde çalışan işçi sayısı 600 bin kişiden 60 bin kişiye indirilmiş, kömür üretimi yıllık 150 milyon tondan 40 milyon ton seviyesine düşmüştü. Ancak Almanya, bir taraftan bu küçülmeyi yaparken diğer yandan da Ruhr bölgesinde yeni iş alanları açabilecek bir projeler demetini uygulamış ve başarılı olmuştu. Hasan Gemici, "İşte Almanya'nın yaptığı bizim ise yapamadığımız budur..." diyor vu şunları ekliyor: "15 bin kişilik yeni işçi çalıştıracak Çaycuma Organize Sanayi Bölgesi bitmek üzere, şimdiden 6 fabrika üretime geçmiş durumda. Karadeniz Ereğli Organize Sanayi Bölgesi ihalesi yapılıyor. İstanbul'un da yükünü alacak olan ve Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayacak olan Filyos Limanı yapımına da Kardemir tarafından 2000 yılında başlanacak. Liman ağzına yılda 4 milyon ton kömür tüketecek bir termik santral yapılması da gündemde. Zonguldak Yeniçağa Çift Yolu ve Köprübaşı Barajı yatırımı da programa alındı..."

***

Zonguldak kaderini değiştirmeli.

Yeniden yapılanmalı. Uygunsa tank fabrikası Zonguldak'ta kurulmalı. Fakat Ağrı da dirilmeli...

Erzurum da, Ardahan da...

Amasya da, Tokat da...

Türkiye bir baştan öbür başa, şehir şehir, kasaba kasaba, bölge bölge; "ben neyim, ne üretiyorum, ne tüketiyorum, ilave ne üretebilirim, dünya nereye gidiyor, ben neredeyim?" diye kendini yeniden sorgulama ve hızlı bir yeniden yapılanma sürecine girmek zorunda. Türkiye, bol geyik muhabbeti ve içi boş Cumhurbaşkanlığı tartışmaları yerine proje konuşmalı..

Zonguldak'a tank fabrikası...

Fakat Ağrı'ya ne?

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır