kapat

12.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kritik randevu
20'nci kez bir araya gelen liderlerin gündeminde iki kritik konu var: Öcalan dosyası ve Çankaya...

Koalisyon ortakları, kritik iki sorunu karara bağlamak üzere bugün Başbakanlık'ta bir araya geliyor. Saat 14.00'te başlayacak liderler zirvesinin ana gündem maddesi, Abdullah Öcalan'ın idam dosyası hakkında karar vermeden önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının beklenmesi önerisi. Liderlerin Cumhurbaşkanlığı seçimini de gündem dışı olarak konuşabileceği belirtiliyor.

Hükümetin kurulma aşamasından bugüne kadar 19 kez bir araya gelen liderlerin bugünkü 20'nci randevularına, DSP'den Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, ANAP'tan Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik ile MHP'den Sanayi Bakanı Kenan Tanrıkulu'nun da katılması bekleniyor.

ÇARPIŞAN İKİ ÖNERİ
Liderler, AİHM kararına kadar Apo'nun idam dosyasının ne yapılacağı konusunda karar verecekler. Ortaklar arasında iki farklı görüş var:

1. BAŞBAKANLIK'TA BEKLETİLSİN: DSP ve ANAP, AİHM kararına kadar Apo'nun idam dosyasının Başbakanlık'ta bekletilmesini istiyor. DSP'li Adalet Bakanı Türk ve ANAP'lı Devlet Bakanı İrtemçelik, "AİHM'nin muhatabı hükümetlerdir. Eğer karar beklenecekse yeri Başbakanlık olmalıdır" görüşünü savunuyor. Ecevit ve Yılmaz da bu görüşe destek veriyor.

2. MECLİS'TE ÇÖZÜLSÜN: MHP, böyle kritik bir sorunun hükümet tarafından değil Meclis tarafından karara bağlanmasını istiyor. İlk öne sürdükleri formül, idam dosyasının hemen Başbakanlıkça Meclis'e gönderilmesi ve prosedürün aksatılmadan yürütülmesi. Ancak DSP ve ANAP bu formüle karşı olduğu için MHP'nin Meclis içinde çözüm olarak önerdiği ikinci formül, gizli oturum yapılması ve çıkacak sonuca göre karar verilmesi.

DSP ve ANAP'ın, idam dosyasının Başbakanlık'ta bekletilmesi şartıyla sorunun Meclis Genel Kurulu'nda gizli oturumda tartışılmasına karşı çıkmayabileceği belirtiliyor. Bu konudaki yorumlar şöyle: "İdam dosyası Meclis'e gönderilirse iş hükümetin kontrolünden çıkabilir. Umulmadık bir anda idam dosyası Genel Kurul'dan geçirilebilir. Böyle bir sürpriz, AB adayı Türkiye'yi çok zor duruma düşürür. Ayrıca, AİHM'nin muhatapları hükümetlerdir. Alınacak karar diğer davalar için de emsal oluşturacaktır. Eğer bir çizgi oluşturulacaksa ona göre karar verilmelidir. Çünkü alınacak karar bir sonraki adım için de yol olur. Ama konunun gizli oturumda görüşülmesinde sakınca yoktur."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır