kapat

12.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Gribin rotası Türkiye
Bir haftadır bütün dünyayı etkisi altına alan, Avrupa'da ölümlere yol açan son yılların en büyük grip salgını, en geç bir hafta içinde Türkiye'de

Sydney gribini, yılbaşı ve bayram nedeniyle yurtdışına giden tatilcilerin Türkiye'ye getirdiğini söyleyen Dr. Tuna Yavuz, "Tatilciler virüs ithal ettiler" dedi. Pasteur Merieux Firması Medikal Müdürü Dr.Yavuz "Önümüzdeki bir hafta içinde Türkiye'de de 'Sydney gribi' vakaları artacak. Seyahatler arttıkça bulaşıcı hastalıklar da yayılıyor" diye açıkladı.

KRONİK HASTALAR DİKKAT
Dünyayı sarsan grip salgınlarının önümüzdeki bir haftada Türkiye'yi de etkisi altına alacağı görüşüne katılan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta da, gribin kalp, astım, böbrek yetmezliği ve şeker gibi kronik hastalığı olan kişileri daha çok etkilediğini söyledi. Bu hastaların grip olmaları durumunda ölümlerin artacağını söyleyen Küçükusta, "Bu tür hastalığı olanları acil yoğun bakıma kaldırıyoruz. Son bir hafta içinde astımı olan hastalarda iki katı artış var. Solunum yolları virüsleri astım krizlerine neden oluyor" dedi.

AŞI FAYDASIZ
Küçükusta, "Hastanelere günde ortalama 30-35 kişi geliyor. Yüksek ateş, burun akıntısı, hapşırma ve öksürme belirtisi olanların en az 3 gün yatak istirahati alması gerekir. Çok kolay bulaşan bir hastalık olduğu için etrafa rahatça virüs bulaşabilir. 16 yaşından küçüklerin aspirin kullanmaması gerekir. Yüksek ateşi olanlar ilaç alabilirler. Burnu tıkalı olanlar da, burun açıcı spreyler kullanabilir" dedi.

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta aşı olmak isteyenleri uyararak, aşı olmak için geç kalındığını, bugünden sonra olacak aşıların etkisini göstermeyeceğini belirtti. Grip aşısı için en ideal mevsimin ekim ve kasım ayları olduğunu söyleyen Küçükusta, "Aşı için uygun zaman değil. Şimdi yapılsa hiçbir faydası olmaz. Aşı yapıldıktan en geç 15 gün sonra etkisini gösterir" dedi.

Tüm Avrupa'yı geziyor
Grİp salgını, İngiltere'de 100 kişinin ölmesine, 100 binlerce insanın hastalanmasına yol açtı. Çek Cumhuriyeti'nde hastaneler dolup taştı. İtalya'da Ocak sonuna kadar gribe yakalananlarin sayısının 8 milyona ulaşması bekleniyor. Bu durum Almanya için de geçerli. Marburg şehrinde bulunan Griple Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklamada, gribe karşı nasıl korunulacağı anlatıldı.

Salgının en yoğun yaşandığı ülkelerin başında gelen İngiltere'de grip kurbanlarına yer açabilmek için ameliyatlar ertelendi. Son yılların en büyük salgınıyla karşı karşıya kalan ülkede üç hafta içinde iki yüz binden fazla insan grip yüzünden hastanelerin acil servislerine başvurdu.

AMERİKA HASTA
Amerika'da grip vakaları geçen yılın dört katına çıktı. Fransa'da Griple Mücadele Merkezi'nin bildirdiğine göre en az bir buçuk milyon kişi gribe yakalandı. Hollanda'da nüfusun yüzde yirmisi grip. İsveç'te grip vakaları rekor sayıya ulaştı, 1999'un son haftasında 300 kişi grip teşhisiyle hastaneye yatırıldı. Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de halkın yüzde atmışı grip yüzünden kliniklere başvurdu. Letonya'da en az beş, Arnavutluk'ta en az on kişi grip yüzünden yaşamını yitirdi.

Ortadoğu da virüse yenik düştü. İsrail'de hastanelerde yer kalmazken kafeteryalar ve koridorlarda bile hastalara bakılıyor. 'Sydney virüsü' A tipi bir virüs; büyük salgınlara yol açıyor ve yakalananların kurtulma süresi de iki haftayı buluyor.

İŞARETLERİ
* Ateşin üç günden fazla devam etmesi

* Hastanın şuurunda bozukluklar olması, göğüs ağrısı, nefes darlığı, balgam şikayetleri

* Yüksek ateş, titreme, üşüme, yaygın vücut ağrısı ve boğucu tarzda öksürük

NE YAPMALI?
* El yıkamak öpüşmekten daha önemli. Günde en az 10 kez ellerinizi yıkayın, iyi yıkayın.

* Giyiminize dikkat edin.

* Bol sıvı tüketin.

* C ve D vitamini tüketimini arttırın. Bu vitaminler bağışıklık sistemini korur.

* Gereksiz, aşırı yorgunluktan kaçının, dinlenin.

*Hastaysanız, dışarı çıkmayın,

* Mümkün olduğunca toplu, kalabalık yerlerde bulunmayın.

Grip karantinası
SYDENY Gribi'nin Türkiye'yi de tehdit etmesi uzmanları alarma geçirdi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli Doç. Dr. İbrahim Keleş, hastalığın yayılmasını önlemek için havaalanlarının karantinaya alınmasının gerekebileceğini söyledi. Dr.İbrahim Keleş, dünyayı kasıp kavuran Sydney Gribi'nin her an ülkemize de gelebileceğini belirterek, dikkatli olunmasını istedi.

Keleş "Havaalanlarının karantinaya alınması gerekebilir. Bu sıralar bütün toplantı, kongre, toplu görüşmelerin iptal edilmesi şart. Lokal anlamda da misafirliklerin kaldırılması, el öpme, sarılma ve öpüşmeden uzak durulması lazım" diye konuştu.

3 MERKEZDE OKULLAR TATİL
Bartın ve Samsun'un Terme ilçesinde okullar grip salgını nedeniyle Pazartesi gününe kadar tatil edildi. Aydın Emniyet Müdürü Ahmet Tekin Akın, gribal enfekiyon sonucu hastaneye kaldırıldı. Adana Numune Hastanesi'ne ölü olarak getirilen Mevhibe Torun (40) adlı kadının ölüm nedeni için otopsi yapılacak.

Fırat ACAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır