kapat

12.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Şimdilik iyi gidiyor
Ekonomide alınan önlemler ve gelişmeler, uluslararası kredi ve finans kurumları tarafından yakından izleniyor. Yabancı uzmanlar, Türkiye'den şimdilik umutlu

Türk ekonomisinde alınan önlemler ve uygulanan program üzerindeki kıpırdanmalar ve gelişmeler, uluslararası kredi ve finans kurumları tarafından yakından dikkatli bir şekilde izleniyor. Türk ekonomisine verilen destekte, tek amacın ekonomi olmadığı aynı zamanda bu destekte, siyasi ve stratejik çıkarlarında dikkate alındığı bildirildi. Örneğin, ABD'nin Türkiye'yi jeo-stratejik açıdan içinde bulunduğu bölge için önemli görmesi nedeniyle desteklendiği ileri sürüldü. Londra'daki ING Barings Bankası kıdemli ekonomisti Philip Poole, Türkiye'yi, bölgesinde ve Balkanlar'da bir istikrar kaynağı olarak görmesi nedeniyle ABD'nin destek verdiğini belirtti. Amerika'nın sesi radyosuna konuşan İngiliz yetkili, "bugüne kadar başarısız kalan bir dizi reform çabalarına rağmen şu anda olumlu bir havaya girilmesi için yeterli ortamın bulunduğunu" kaydetti.

Herkes İyİmser değil
Buna karşılık bir başka gurup uzman ise Türk ekonomisiyle ile ilgili olumlu sonuçlar alınması konusunda pekte iyimser görünmedi. Merkezi Washington'da bulunan Uluslararası Finans Enstitüsü Avrupa Dairesi Direktörü Jeff Anderson, Türk hükümetinin büyük bütçe açığını kapatacak ve sübvansiyonları ortadan kaldıracak kadar güçlü olduğunu sanmadığını söyledi. Anderson, "Kendisinin ihtiyatlı bir iyimserlik içinde bulunduğunu, Türk yetkililerin ortaya koyduğu programın başarıya ulaşma şansı bulunduğunu" belirtti.

Amerikalı uzmanlar ortaya konan programın kamu iktisati teşekküllerini özelleştirilmesini ve bunları devletin düzenlemeler altına almaktan vazgeçmesini ve mali disiplininin sağlanmasını önerdiğini belirtiyor.

Yetkililer, Uluslararası Para Fonu IMF'in ise bu programları desteklemek için 4 milyar dolarlık kredi vermeyi kararlaştırdığını belirtti.

Almanya'nın Deutsche Bankası ise incelemeleri sonucu Türkiye'nin ekonomik krizden çıkmak üzere olduğunu ileri sürdü. Uluslararası uzmanlar Türkiye'de ard arda meydana gelen depremlerin Türk ekonomisine olumsuz etki yaptığını ve ekonominin geçen yıl yüzde 4 küçülmesine neden olduğunu buna karşılık 2000 yılı içinde büyümenin ise yüzde dokuz olmasının beklendiği vurgulandı.

Enflasyonun İnmesi önemli
ING-Barings'ten Philip Poole, programın denemesinin enflasyonun aşağı çekilmesiyle ortaya çıkacağını bildirdi. Poole, "Enflasyonun istikrarlı bir şekilde inmeye başlaması önemli, iç fazilerde bir iniş var ancak enflasyon henüz yeterli düzeyde bir iniş işareti vermedi, gerçekte şu andaki enflasyon kötü bir şekilde olumsuz" şeklinde konuştu. Uluslararası finansman kurumları ise bu yılın üçüncü bölümünde yüzde 39'a ineceği yolunda. Uzmanlar ulaşılacak bu rakkamın bile yüzde dördün altında olan Avrupa enflasyon standartlarının da kötü bir şekilde üstünde bulunduğuna dikkat çekiyor.

Program iyi görünüyor
Bu arada IMF Direktör yardımcısı Stanley Fischer, Türk ekonomisiyle ilgili programların başlangıçta iyi göründüğünü söyledi.

Fischer, Türkiye'de enflasyon oranlarının beklenenin üzerinde çıkmasında enerji fiatlarındaki artışın etkili olabileceğini kaydetti. Basın toplantısı sırasında konuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Stanley Fischer, Başbakan Bülent Ecevit'in enflasyon konusundaki açıklamalarını görmediğini ancak, enerji fiyatlarındaki artışın yanısıra faize hadleri ile ilgili blir programın başlamasının da bunda etkili olabileceğini kaydetti.IMF direktör yardımcısı,

"Daha Ocak ayı başında yıl içinde enflasyon oranının yüzde 65-70'lerden 12 aylık bir dönem içinde yüzde 25'e indirileceği yolunda bir açıklama yapmak için zamanın erken olduğuna" dikkat çekti. Fischer, "Türklerin hazırladığı program içinde yeralan döviz miktarlarının düzenleyen standartlarında faiz hadlerini aşağıya çekeceğini ve tüm bütçe durumunu daha tölarans edilebilir duruma sokabileceğini kaydetti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır