kapat

07.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )


Borsadan büyüme işareti

İstanbul Borsası 14. faaliyet yılını geride bırakırken 5.büyük patlamasını da gerçekleştiriyor. Hisse senetlerinin ortalama fiyatlarını gösteren İMKB Endeksi yılbaşında 2598 iken dün seans içinde 10.000 puanı geçti ve günü 9861'den kapattı. Kapanışa göre 11 aylık artışı yüzde 279 düzeyini buluyor.

Hem hisse senedi fiyatlarındaki artış hem de işlem hacminin artışı ve günlük 1 milyar dolara varması, borsanın bir büyük yükselişin içinde olduğunu gösteriyor.

Borsanın bu yükselişi bize ekonomide yeni bir canlanmanın da işaretlerini veriyor. Geçmiş 14 yılda tam olarak dört kez büyük yükseliş gerçekleştiren İMKB'nin bu hareketi ekonominin hızlı büyümesiyle bire bir çakışıyor. Yandaki grafikten izlenebileceği gibi, temettü gelirlerinin de dahil edildiği hisse senedi verimlerinin en yüksek olduğu yıllar aynı zamanda ekonominin en canlı yılları. 1987, 1993, 1996 ve 1997 yılları buna en güzel örnek.

1989 yılı ise borsanın 14 yıl içinde en çok prim yaptığı yıl. Bu yılda borsa ekonominin dipten dönüşünü, faizlerin düşmesini, kurun yavaşlamasını, enflasyonun düşmesini ve yabancı yatırımcıların Türkiye'ye gelmesini önceden satın aldı. Ekonominin yüzde 9.4 büyüdüğü 1990 yılında borsa yükselişini 2 Ağustos Körfez krizine kadar sürdürdü. Kriz ise bu yükselişin önemli kısmını alıp götürdü.

1999'da borsada başlayan yükseliş de 2000'deki gelişmelerin önceden satın alınmasına dayanıyor. Bu yönüyle de 1989-90 dönemine çok benziyor. Uygulanacak programla enflasyonun ve ona bağlı olarak faizlerin düşmesi, IMF ile anlaşmanın bir sonucu olarak Türkiye'nin kredi notunun artırılması, dışardan net sermaye girişinin beklenmesi, AB adaylığı borsayı asıl sürükleyen etkenler.

Eğer tarih tekerrürden ibaretse borsanın bu büyük canlanmasını reel ekonominin canlanması izleyebilir.

Sonuç - "Geçmişe bakarsak geleceği görürüz"

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır