kapat

07.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
"Kemal Gürüz" dedi
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel görev süresi dün dolan Prof. Dr. Kemal Gürüz'ü YÖK Başkanlığı'na yeniden atadı.

FP'nin ve özellikle de hükümet ortağı MHP'nin yoğun kulis faaliyetine rağmen Demirel, fikrini değiştirmedi. YÖK Başkanlığı'na Gürüz'ün yeniden getirilmesi, üniversitelerde irticayla mücadele ve türban konusundaki kararlılığın işareti olarak yorumlandı.

Özellikle türban konusundaki katı tutumuyla dince çevrelerin büyük tepkisini çeken Gürüz, üniversiteye giriş sınavlarında uygulanan sitem ve meydana gelen aksaklıklar nedeniyle eleştirilerin hedefi olmuştu. Gürüz hakkında yolsuzluk iddiaları da ortaya atılmıştı.

MHP ve FP ise 6 Aralık'ta görev süresi dolan Gürüz yerine bir başka ismin YÖK Başkanı olabilmesi için kulis faaliyeti başlatmıştı. Demirel'in 2000 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Meclis'teki partilerle ters düşmekten kaçınacağı ve Gürüz'ün yerine daha ılımlı bir ismi bu göreve atayacağı beklentisi, kulis çalışmalarının en önemli dayanaklarından biri olmuştu.

YÖK Başkanı'nın görev süresinin dolmasına kısa bir süre önce YÖK'le ilgili araştırma önergesinin Meclis'te kabul edilmesi ile Gürüz'ün biraz daha yıpranacağı hesaplanmış, alternatif isim arayışı da hızlanmıştı.

Demirel, Gürüz'ün YÖK üyeliğini sürdürmesi yolundaki kararıyla yeniden YÖK Başkanı yapacağı sinyalini Cumartesi gününden verdi. Dinci kesime ve ülkücülere yakın gazeteler ise Demirel'in kararını etkileyebilmek için dün bütün güçleriyle son bir hamle daha yaptılar. Yeni Şafak Gazetesi "Demirel'in YÖK'le imtihanı" başlığının altında Demirel'e manşetten "Son icraatın zulüm olmasın" çağrısı yaptı. Akit ise birinci sayfasında ise Gürüz'ün yeniden YÖK üyesi olmasına tepki gösteren Kamu-Sen Başkanı Resul Akay'ın açıklamaları "Gürüz yine pürüz olur" başlığıyla yayınlandı. FP'ye yakın Milli Gazete de "Böyle Gitmez" başlıklı habere yer verdi.

MHP'ye yakın gazetelerden Ortadoğu iç sayfalarında Resul Akay'ın açıklamalarını "Demirel Yanlış Yaptı" başlığıyla verirken, haftalık Kurultay gazetesi de "Atatürk sağ olsaydı Gürüz'ü ne yapardı?" başlıklı haberiyle Gürüz'e sert eleştiriler yönelten bir haber yayınladı.

KARARLILIK SÜRÜYOR
Ancak Demirel, baskılara aldırmayarak Gürüz'ü yeniden YÖK Başkanı yaptı. Demirel'in yaptığı atamanın kulislerde yol açtığı yorumlar ise "28 Şubat kararlarının alındığı MGK toplantısına başkanlık eden Demirel'in hem altında imzası bulunan kararlara sahip çıktığını hem de TSK'nin duyarlılıklarına verdiği önemi göstermiş oldu" şeklinde özetleniyor.

"Eleştiriler bana güç verir"
CUMHURBAŞKANI tarafından yeniden YÖK başkanlığına atanan Prof. Dr. Kemal Gürüz ilk demecini SABAH'a verdi. Gürüz, kendisine yönelik eleştirilerin "gayet doğal" olduğunu söyleyerek, temkinli konuştu. "Bu eleştiriler, eleştirilenlere güç verir. İster pozitif ister negatif olsun bu eleştiriler önemlidir" diyen Gürüz şöyle konuştu: "Demokratik devletlerde eleştiriler gayet normaldir. Bunlar eleştirilenlere güç verir. Eleştirileri dikkatle takip ediyorum. İster pozitif ister negatif olsun bu eleştirileri önemlidir. Meclis'teki her söz önemlidir. Parlamenter rejim içindeki önemi dolayısıyla Meclis'ten gelecek eleştiriler olacaktır. Bu gayet doğaldır. Bunları her zaman önemsiyoruz ve bize yapıcı olacağını düşünüyoruz."

Siyasi arena yine karıştı
KEMAL Gürüz'ün yeniden YÖK başkanlığına atanması siyasi arenada da tepki gördü. DYP,FP ve MHP temsilcileri Gürüz'ün yeniden atanmasını eleştirdiler.

Sağlık Bakanı Osman Durmuş: Hayırlı olsun. Toplumun tepkisini izleyelim. Atatürk bile kendisini denetlettiriyordu. YÖK'de sadece 9 denetçi var. Bunları görmek lazım.

MHP'li Bozkurt Yaşar Öztürk: Cumhurbaşkanlığı'nın tasarrufunda bir iştir. Şahıslarla kan davamız yok. YÖK ve YÖK'e bağlı üniversitelerde yapılan yolsuzları araştırıp, ortaya koymak ve adalete ulaştırmak görevimizdir. Eksiklik ve yolsuzlukları araştırma yanında, 2547 sayılı YÖK yasasında da değişilik yapılmasına sağlayacağız. Atama, komisyonu bağlamaz.

MHP'li Nazif Okumuş: Hukuken tartışmaya girmenin yanlış olacağı bu konuda, vicdanen sıkıntının devam ettiği inancındayım.

FP'li Cevat Ayhan: Baskıcı anlayışta birinin eğitimin başında bulundurulması doğru değildir ve bunun tek sorumlusu Cumhurbaşkanı'dır.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır