kapat

07.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yücel seçimi neden kaybetti?
Her yıl 40 bine yakın kişinin "Suudi Arabistan-Umre" turunu organize eden seyahat acentaları TÜRSAB seçimlerinde etkin rol oynadı mı?

Bu sorunun cevabı yeni Başkan Başaran Ulusoy'a göre "Hayır". Sürpriz bir şekilde seçilemeyen Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel'e göre ise "Evet."

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin başkanlık seçiminde bir çok çevre Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel'in kazanacağına kesin gözüyle bakıyordu. Ancak Başaran Ulusoy, 1190 oydan 668'ini alarak başkanlığı kaptı.

Yücel'in aldığı oy ise 350'de kaldı. 3 bin 327 üyesi olan TÜRSAB'da acentalar açık farkla Ulusoy'a destek verdi. Çoğunluk, tabanın Yücel'i seçeceğine inanmıştı. Sonuç öyle olmadı. Gelelim seçimin perde arkasına.

Şimdiye kadar Umre ziyareti için Suudi Arabistan'a giden Türkler, 15 gün kalmaları gerekirken, 3 ay kalıyor ve böylece Hac görevlerini de yerine getiriyordu. Umre için vize işlemlerini de acentalar yürütüyordu. Ancak bu turlar, Suudi Arabistan'ın tepkisini çekti. Çünkü bu yolla Türkler Hac kotasını rahatlıkla deliyordu. Bu yüzden Suudi Arabistan hükümetiyle Diyanet İşleri arasında bir anlaşma yapıldı. Buna göre, Umre için vize işlemleri Diyanet İşleri aracılığıyla yapılacak. Turizm Bakanlığı da acentalardan her pasaport için 1000 dolar teminat istedi.

Dini turlarla uğraşan seyahat acentalarının canını da istenen bu teminat sıktı. Acentalar bu işin çözümü için başkan adaylarından yardım istedi. Ulusoy da Cumhurbaşkanı'yla görüşüp sorunu çözeceğine söz verdi.

Yücel, dini işlerle uğraşan 400 seyahat acentasının verilen söz üzerine Ulusoy'u desteklediği görüşünde. Kendisi yasal prosedürler içinde bu işin yapılamayacağını söylemiş. TÜRSAB da "Teminat veremez" demiş.

Ulusoy'a göre ise bu acentalarının sayısı 400 değil en fazla 150. Üstelik seçimde hepsi de oy kullanmadı. Seçimi etkilemeleri mümkün değil. Ulusoy'a göre seçilmesini taban istedi.

55 milyon dolara TV kanalı
İŞ dünyasInda son günlerde, bankacılık sektörünün devlerinden birinin bir televizyon kanalını almak üzere olduğu konuşuluyor. Rivayete göre TV kanalını önce borçlu olan işadamı önermiş. Ancak banka pek yanaşmamış. Ama sonradan banka fikir değiştirmiş. 55 milyon dolar alacağına karşılık bu holdinge ait televizyon kanalını almak için incelemelerine başlamış. Belki bu yazı yayınlandığında alma işi gerçekleşir ve bir holding gibi çalışan banka yeni bir faaliyet alanına daha girmiş olur. Satın almayla kredi borcu kapanacak ama TV kanalının bu kadar para edip etmeyeceği ise yeni bir tartışma yaratacağa benzer.

Özelleşecek ama personel depoluyor
ÖzelleŞtİrme sürecinde olan bir şirkete eleman alınır mı? Ülke Türkiye ise "neden olmasın". Özelleştirmesi yılan hikayesine dönen Türkiye'nin en büyük akaryakıt dağıtım şirketi Petrol Ofisi (POAŞ), 17 Kasım'da yeniden ihaleye çıkarıldı. Pek çok büyük grup POAŞ'ı almak için teklif hazırlığında.

Müteahhit şirketlerden birinin yöneticisi geçtiğimiz günlerde POAŞ'la ilgili rakamsal verilere baktı. İlk ihalenin iptalinden sonra POAŞ'a 350 personel daha alındığını öğrenip, hayal kırıklığı yaşadı. İlk ihalede yüzde 51'i 1 milyar 160 milyon dolardan satılan POAŞ'ın şu anda 6 bin personeli bulunuyor. Bu durumdan hiç de memnun olmayan yöneticinin POAŞ'ın değeri konusundaki fikri de net. Ünlü müteahhit, POAŞ'ın değerinin ancak 500 ile 750 milyon dolar arasında olabileceğini düşünüyor. Alıcı konumundakiler ne fiyat verecek bilinmez ama, borsada şirketin değeri 3.5 milyar doların üzerinde. Yüzde 51'i de 1.8 milyar dolara geliyor. Üstelik borsa üst üste rekorlar kırarken, POAŞ ihale baskısıyla yerinde saymasına rağmen!

ŞELALE KADAK


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır