kapat

07.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Son toplantıda yine anlaşamadılar
AVRUPA Birliği'nin Helsinki zirvesine 4 gün kala, AB Dışişleri Bakanları Brüksel'de son bir toplantı yaptı. toplantının gündemini hiç şüphesiz yeni AB adayları oluşturdu. 15 Dışişleri Bakanı diğer 6 aday ile müzakerelerin başlatılması yönünde karar alırken, Türkiye'ye, Helsinki'de adaylık statüsü verilmesi konusunda mutakabata varamadı. Bakanların tavsiye kararında Türkiye'ye üyelik statüsü verilmesi gerektiği belirtildi. Ancak Helsinki'de yayınlanacak nihai belgede 'tüm ülkelerin Türkiye konusundaki kaygılarını ve çözüm yollarını belirttiği' bir ibare konulacak. Yunanlı Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, "İlerleme kaydedildi ancak yeterli sonuca ulaşamadık" dedi.

"Atina'nın vetosu gerginlik yaratır"
İKİ günlük resmi ziyaret için Bosna-Hersek'e giden Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Yunanistan'ın Türkiye'nin AB üyeliğini engellemesi durumunda ortamın gerginleşeceğini bildirdi. "Helsinki'de inşallah tatsız bir sürprizle karşılaşmayız. Yunanistan'ın son dakikada herhangi bir sıkıntı çıkarıp çıkarmayacağı tereddütleri var. Eğer Yunanistan olumsuz tavır takınır, Türkiye'nin AB namzetliğini önlerse, bir süredir devam eden yumuşak hava ortadan kalkar. Türk-Yunan münasebetleri gerginleşir. Sorunların çözümü zorlaşır. Türkiye'nin Avrupa'ya bakışında da zorluklar meydana gelir" şeklinde konuştu. Demirel, Türkiye'nin üye olmadığı AB'ye Kıbrıs'ın üye olmasının da mümkün olmadığını vurguladı.

Yunan halkından Türkiye'ye destek
Avrupa Birliği'nin Helsinki zirvesine 3 gün kala Yunanlı gazeteciler ve işadamları hükümetlerine "Türkiye'yi destekleyin" çağrısında bulundu. Ünlü besteci Mikis Theodorakis, Ta Nea gazetesindeki yazısında, Türkiye'nin adaylığının veto edilmesi durumunda, Türk-Yunan ilişkilerinin bozulacağına ve Kıbrıs'ta çözümün rafa kaldırılacağına dikkati çekerek "İlişkiler için bu tarihi fırsatı kaçırmayın" dedi. Türkiye'ye destek veren diğer isimlerden Atina Siyasal Bilimler Fakültesi'nden Prof. Aleksi Heraklides, Dışişleri eski Bakanı Mihalis Papakonstantinou, Liberal Parti lideri Theodoros Skylakakis, gazeteci Alexis Papahelas da Türkiye'yi desteklemenin ülkenin çıkarına olacağını belirtti.

Stelyo BERBERAKİS (ATİNA)

Arafat'ın gerilla damarı tuttu
HAKKINDA yolsuzluk iddiaları bulunan Yaser Arafat sonunda patladı. Betlehem kentindeki edebiyat ödülleri töreninde Filistinli şaire elindeki silahı vererek "Filistin davasına ihanet ettiysem beni öldür" dedi. Şair Semih El-Kasım, Arafat'ın yaptığı hataları düzeltmek için "kalemiyle" mücadele edeceğini söyledi. Eski gerilla lideri Arafat, bunun üzerine korumasının tabancasını kavradı. Mermiyi namluya sürerek silahı şaire verdi. "Sadece kaleminle değil bu silahla da mücadele et. Benim Filistin'e ihanet ettiğimi düşünüyorsan bu silahla benim hatalarımı düzelt. Burada öldür" dedi. Filistinli lider güçlükle yatıştırıldı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır