kapat

27.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Seramikle stres atın!
Petek Ersözlü ve Lale Alemdar, çalışanlara stres attırmak ve çocukların el yeteneklerini geliştirmek için atölyelerinde seramik eğitimi veriyor

METE TANSU

Günlük yorucu iş hayatında kaçımız kendimizi geliştirecek faaliyetlere katılıyoruz? İnsanların kendilerini geliştirmelerinin şart olduğu bir bilgi toplumunda yaşıyoruz ama iş sadece bilgiyle bitmiyor. Yorucu iş yaşamında arasıra kafanızı dinlemeniz gerekiyor. Seramik üzerine çalışan Petek Ersözlü ve Lale Alemdar, atölyelerinde hem çocuklara hem de yetişkinlere seramik eğitimi veriyorlar. Onları sadece eğitmekle kalmayıp, günlük stresten uzaklaşmaları için bir nevi terapi uyguluyorlar. Gerçek işlerinden biraz uzaklaşsalar da insanlara faydalı olmanın mutluluğunu yaşıyorlar. Sizler için onların renkli dünyasına dokunduk.

Böyle eğitici bir faaliyet fikri ne zaman meydana çıktı?

Ben turizmciyim, Lale ise Hacettepe üniversitesi Seramik Bölümü mezunu. İlk önceleri bu işe evde başladık. Daha sonra böyle ufak bir atölye açmayı düşündük ve 1.5 yıldır da buradayız.

Sizin eğildiğiniz alanlar neler?

Sipariş üstüne porselen yapıyoruz. Bu iş için özel olarak Limoges porseleni ithal ediyoruz. Çünkü burada beyaz porselen bulmak çok zor. Aldığımız porselenlerin üzerine sipariş üzerine üzerlerine motifler yapıyoruz. Tabii bunun yanı sıra seramik de imal edebiliyoruz.

Bu işe ilk başladğınızda kurs açma fikri var mıydı?

İş işi açtı. Biraz da eksikliği gördük ve atölye bünyesinde hem yetişkinlere hem de çocuklara kurs açtık. Şu an 6 ufak öğrencimiz var. Yaşları 6-12 arasında değişiyor. Bunun yanı sıra 6 bayan öğrencimiz bulunuyor.

Çocukların şu ana kadar ki tepkisi nasıl?

Çocuklar haftanın bir günü buraya devam ediyorlar ve inanılmaz büyük bir zevk alıyorlar. Burada istedikleri gibi hareket edebiliyorlar. Zaten büyükler bu tip faaliyetlere kolay kolay katılamıyor. Yetişkinleri teşvik etmeniz gerekiyor. Ama çocuklar böyle şeylere dünden razılar.

Bu eğitim onların gelişimlerini nasıl etkiliyor?

Bence çocukları sadece bilgisayara, televizyona teslim etmemek gerekiyor. El melekelerini geliştirmeleri için güzel sanatlara da yönlendirmek lazım. Çocukları güzel sanatlara ne kadar erken başlatırsanız onların kişisel gelişimine büyük katkıda bulunursunuz.

Motivasyonu sağlamak için nasıl bir yol izliyorsunuz?

Kurs sonunda onlara bir sergi açtık. Yaptıkları tüm eserleri sergiledik. Ufak yaşlarına rağmen inanılmaz bir başarı gösterdiler. Özellikle annelerine, üzerlerinde isimlerinin yazılı olduğu çeşitli armağanlar vermeleri görülmeye değerdi.

Öğrenci sayısını artırmayı düşünüyor musunuz?

Açıkçası bu kadar az kişi olmaktan şimdilik memnunuz. Çünkü çocuklar bireysel ilgi istiyor. Bu yüzden az kişi olmamızda fayda var.

Pedagoji eğitimi almadığınız halde çocuklara eğitim veriyorsunuz. Bu zorluk yaratıyor mu?

Hiç zorlanmıyoruz diyebilirim. Biz de anneyiz. O yüzden bir çocuğun neler isteyebileceğini ve nelere ihtiyacı olabileceğini biliyoruz. Zaten çocukları sevmeseniz böyle bir sorumluluğun altına giremezsiniz.

Hedeflerinizi büyütmeyi düşünüyor musunuz?

Aklımızda çok güzel bir proje var. Çocukları ve ebeveynleri ortak bir noktada buluşturmak istiyoruz. Amacımız onları aynı yerde ortak bir uğraşıyla buluşturmak. İstiyoruz ki insanların çocuklarıyla buraya gelip kilden çeşitli motifler yapıp deşarj olsunlar. Bu proje yurtdışında ve özellikle ABD'de çok yaygın. İnsanlar haftada en azından böyle bir faaliyete 2 saatlerini ayırıyorlar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır