kapat

27.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
2000'de bu sektörler öne çıkacak
2000'de dünya ekonomisi gaza basacak. Telekom, turizm gibi sektörler hızlı büyümeden iyice nasiplenecek. İşte The World 2000'in yeni bin yılın ilk yılına ilişkin öngörüleri...

LEVENT GÜRSES

Otomobil
Üreticiler için eski günler geride kaldı. Dünyada otomobil üretimi 14 milyon adete ulaştı. Avrupalı üreticiler sattığından yüzde 20 daha fazla otomobil üretiyor. Peugeot ve Fiat, satın alma veya ittifak yoluyla büyümezse, rakiplerine yem olacak.

GM-Suzuki ve Ford-Mazda ittifakıyıl sonuna doğru Asya için stratejik küçük otomobil üretimine karar verebilir. DaimlerChrysler de bölgede bir bir ortak arıyor. Mitsubishi ve Subaru, büyüklerin hedefi.

AB'nin hava kirliliği kontrolü planının ilk aşaması başlıyor, hedeflere ulaşmak 2000-2005 arası otomobil ve petrol endüstrilerine 60 milyar dolara mal olacak. Üreticiler, 2008'e kadar karbondioksit emisyonunu 1995'e oranla yüzde 25 azaltmayı kabul ettiler.

Methanol veya elektrikle çalışan otomobiller geleceğin seçenekleri arasında olacak. 2020'de elektrikli otomobillerin piyasadaki payı yüzde 15 olacak. Toyota'nın Pirius'u da elektriklerin ilk örneği olacak.

Kimya
Asya'daki canlanma talebi artıracak ve böylece fiyatlardaki düşüş duracak. 30 milyar dolarlık sanayi gazı piyasasında yeni konsolidasyonlar beklenebilir. Şiteler agrokimya birimlerini satarak ilaç sektöründe büyümeyi tercih edebilir. Gen teknolojisi de hızlı gelişimini sürdürecek.

Bilgiişlem: Daha küçük, daha ucuz, daha hızlı ve estetik ürünler artacak. Enformasyon teknolojisinin altın çağı hızla yaklaşırken, Microsoft yazılımı kullanmayan yeni nesil akıllı avuçiçi cihazlar piyasaya girecek. Avuçiçi bilgisayar pazarı 3 milyar dolarlık hacme ulaşacak ve her yıl ikiye katlanacak. 3COm pazarın yüzde 40'ına sahip.

Kişisel bilgisayar yazılım pazarının yüzde 90'ını elinde tutan Microsoft hakkında, Amerikan adalatince "tekel" kararı verilmesi bekleniyor. Microsoft aleyhine arka arkaya davalar beklenebilir. Microsoft'un Millenium yazılımı da bu yıl piyasaya çıkacak. Intel, Merced adını verdiği ve aynı anda 8 işletim sistemi kullanabilen çok güçlü bilgisayarı piyasaya çıkaracak.

Enerji
Asya'daki canlanmanın etkisiyle dünya çapında petrol talebi yüzde 1.3 artacak. OPEC anlaşması nedeniyle fiyatların varil başına 19 doların altına düşmemesi kesin gibi. Yükselen fiyatlar nedeniyle büyük üreticilerin önümüzdeki 2 yılda yatırımlarını yüzde 10 artırması beklenibilir. Devlerin gözü Hazar bölgesinde olacak.

Dünya elektrik enerjisi kapasitesi halen 3.500 GW seviyesinde, gelecek 10 yılda 4.200'e çıkacak. Ucuz olması, Kyoto Çevre Anlaşması'nda önerilmesi denediyle OECD ülkelerinde doğal gaz talebi, petrole oranla iki kat hızlı artacak.

Tekstil
Asya ve Latin Amerika'daki yeni yatırımlarla canlanma bekleniyor. Pamuk talebinin 1999-2000'de 18.4 milyon tona çıkması, fiyatlardaki düşüşün de durması bekleniyor. Fiyatların seyri dünya stoklarının yüzde 45'ini elinde tutan Çin'e bağlı. Dünya yün tüketimi de yüzde 1.4 artarak 1.4 milyon ton olacak.

İnternet
Bu cümleyi okuduğunuz süre içinde İnternet'e 35 yeni kişi katıldı. Aylık büyüme hızı yüzde 5. 2003'te 545 milyon kullanıcı olacak. İnternet donanım pazarı yılda yüzde 14 büyüyecek. Çin'in on-line olması pazarı daha kitlesel yapacak.

1998'de 64 milyar dolarlık hacmi olan elektronik ticaret pazarı 2002'de 1.5 trilyon dolarlık hacme ulaşacak. İş hacminin üçte ikisinden fazlasını da iş dünyasının kendi arasında yaptığı ticaret oluşturacak. Online müzayedeler 2003 yılında 19 milyar dolarlık endüstri olacak ve yine hakimiyet iş dünyasında olacak.

Telekomünikasyon
Sektörde talep hızlı büyümüyor, patlamış durumda. Maliyetler ise çöktü. 2005 yılında dünyada bir milyar sabit hat ve bir milyar cep telefonu abonesi olacak. Cep ve paket teknolojileri yasal düzenlemelerin de etkisiyle devrim yaşıyor. Operatörler küreselleşiyor ve evlenip, büyüyorlar.

Finlandiya'da sabit hattan çok cep telefonu var. UMTS (Universal mobile telecommunications system) denilen ve cep telefonu iletişiminde yeni neslin temsilcisi olan bu sisteme 2000'de Asya'da, 2003 yılında Avrupa'da geçilecek.

Turizm
2000 yılında dünyada 1.6 milyar kişi seyahat edecek ve 2 trilyon dolar harcayacak. En çok ilgiyi yine 75 milyon turistle Fransa çekecek. 2000 turizmi de parlak geçecek. İngiltere'deki Millenyum Kubbesi'ni 12 milyon kişi ziyaret edecek. Hanover'daki Expo 2000 Fuarını ise günde 250 bin kişi. Online seyahat pazarı ise 2003 yılında 29 milyar dolarlık hacme ulaşacak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır