kapat

27.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sigaracıların ipliği pazara dökülüyor
Amerika'da vizyona giren "The Insider" filmi sigara şirketlerinin sırlarını açıklayarak onları dize getiren gazetecinin gerçek öyküsünü naklediyor.

Safter YILMAZ/LOS ANGELES

Amerika'da sigaranın zararlarını yıllarca inkâr eden dev sigara şirketleri, araştırma laboratuvarlarında çalışan bir uzmanın televizyona yaptığı ifşaat ile 246 milyar dolarlık büyük tazminat ödemeğe mecbur kaldılar.

Sigara şirketlerinin sırlarının açıklanması ile ilgili gerçek bir öyküyü işleyen "The Insider"ın konusu şöyle: "Brown and Williamson" sigara şirketinin araştırma laboratuvarı başkanı Jeffrey Wigand, bir gün sigaranın sağlığa yaptığı zararlar ile ilgili gizli tutulan raporları açıklamaya karar verir. Avusturalyalı aktör Russel Crowe'un filmde canlandırdığı uzmanın haberini, araştırmacı gazeteci Lowell Bergman Amerika'nın en ünlü haber magazin programı olan "60 Minutes"de yayınlatmak ister. Oscar ödüllü Al Pacino'nun canlandırdığı gazetecinin bulunduğu haberi de "60 Minutes" programının ünlü takdimcisi Mike Wallace teybe alır.

246 MİLYAR DOLAR TAZMİNAT
Ancak Christopher Plummer'in canlandırdığı Meki Wallace'in olay yaratacak programı "60 Minutes" bir türlü yayına girmez. Zira CBS kanalı sigara şirketlerinin tazminat davası açmalarından korkar. Sonuçta CBS'in korktuğu ifşaat, bir gazetede yayınlandıktan sonra ekrana gelir ve tüm dünya sigaranın sağlığa zararları konusunda sigara şirketlerinin çoktan bilgisi olduğunu öğrenir. Bunun sonucunda da sigara şirketleri 246 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul ederler.

Oscar ödülüne aday gösterilmesine garanti gözüyle bakılan yönetmen Michael Mann'ın filminde Al Pacino, Russel Crowe ve Christopher Plummer dışında Dianne Venora, Philip Baker Hall, Michael Gambon ve Rip Torn önemli rollerdeler.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır