kapat

10.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.


Suçlu kadın


Hikmet Çetinkaya; yazar, öğretim üyesi, aydın Server Tanilli'yi kamuoyunun tanımadığını anlatmak için geçmiş daktilosunun başına, yazmış...

Verdiği örneklerde yalnızca kadınlar var; önce 3 hostes sormuş havaalanındaki kalabalığı görünce, "kim bu gelen yazar?" diye. Çetinkaya, "Server Tanilli" demiş ama bön bön bakmış hostesler yüzüne. Yazar Ataol Behramoğlu ise "seks yazarıdır!" diyerek dalgasını geçmiş hosteslerle. Güya genç hosteslerden birinin gözleri ışıldamış.

Sonra başka bir kadın sormuş, "Kim bu gelen?" diye. Server Tanilli ismi onda da hiçbir şey uyandırmamış.

Evet, üzücü bir durum elbette aydınlarını tanımayan bir ülkede yaşamak. Ama sormak gerek Çetinkaya'ya. Acaba pilotlar tanıdı mı Tanilli'yi, tanır mıydı? Veya orada bulunan genci, yaşlısı ile diğer erkekler. Onlar biliyor da, yalnızca kadınlar mı habersiz dünyadan, Türkiye'den?

Şu kadınlar olmasa ne iyi olacak şu ülke değil mi? Bir cahil onlar, bir duyarsız onlar, bir bilgisiz onlar? Ne de olsa kadın...

***

Kadınlar anlamaz zaten hiçbir şeyden! Ne ekonomiden, ne politikadan, ne sağlıktan ne şundan ne bundan! O yüzden tartışmalara da kadınlar çağrılmaz zaten. Son Siyaset Meydanı'nda da ikinci Cumhuriyet'i erkekler tartıştı daha önceki örneklerde olduğu gibi.

Tartışma profesyonellik içeren bir konuysa kadın profesyonellerimiz yok ne yazık ki. Kadınlarla ilgili konularda ise onlarca kadın var sürüsüne bereket.

***

Perihan Mağden hatırlattı Pazartesi günü. Genç bir kadın, çırılçıplak yerde bulunmuş, evin sahibine göre intihar etmişti. Genç kadın "temizlikçi aranıyor" ilanıyla işe başlamıştı. Ev sahibi şaibeli, saldırganlıktan içeri girmiş bir adam.

Her şey apaçık ortada değil mi aslında? İnsan çırılçıplak intihar eder mi? Ya tecavüze uğramamak için kendini aşağıya atıyor ya da uğradıktan sonra. Çünkü biliyor ki, "kimileri" onu suçlayacak, "Eve gitmeseydi, ilana başvurmasaydı, adamın halinden ne yapacağını anlamadı mı, niye hâlâ orada kaldı vs..." Kadınların ölmesi bekleniyor. Yoksa zevk aldığı bile söylenebilir bu işten. Malum ya, kadın istemezse hiçbir şey olmaz!


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır