kapat

10.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
CAN ATAKLI(ataklic@sabah.com.tr )


En Büyük Devlet Adamı

Atatürk sadece bizim hayran olduğumuz, methiyeler düzdüğümüz bir büyük kahraman, devlet adamı, önder değil.

O'na bütün dünya da hayrandı. Yeni Türkiye'yi kurarken gösterdiği inanılmaz başarı Doğu'dan Batı'ya pek çok ülke liderine de ışık tutmuştu. Bugün o büyük önderi anarken, özellikle yetişmekte olan çocuklarımıza, gençlerimize örnek olması amacıyla, bazı büyük devlet adamlarının Atatürk'le ilgili duygu ve düşüncelerini tekrar yansıtmak istiyorum:

Savaşta Türkiye'yi kurtaran, savaştan sonra da Türk ulusunu yeniden dirilten Atatürk'ün ölümü, yalnız yurdu için değil, Avrupa için de en büyük kayıptır.

Churchiil (İngiltere Başbakanı - 1938)
Mustafa Kemal Sosyalist değildi. Fakat görülüyor ki iyi bir teşkilatçı, yüksek anlayışlı, ilerici, iyi düşünceli ve akıllı bir önderdir. O, soygunculara karşı bir kurtuluş savaşı yapıyor. Emperyalistlerin gururunu kıracağına ve Sultanı da yaranı ile birlikte altedeceğine inanıyorum.

Lenin (Rus İhtilâl Lideri - 1921)
Bir ulusun hayatında bu kadar az sürede bu denli kökten değişiklik pek seyrek gerçekleşir... Bu olağanüstü işleri yapanlar, hiç kuşkusuz kelimenin tam anlamıyla büyük adam niteliğine hak kazanmışlardır. Ve bundan dolayı Türkiye övünebilir.

Venizelos (Yunan Başbakanı - 1924)
Yakın ve Ortadoğu'da ilk Cumhuriyet, doğuşunu O'na borçludur. Bu cumhuriyet birçok ulusun milli özgürlük savaşlarına ışık tutmuştur. Atatürk'ün yönetimindeki Türkiye'nin uluslararası otoritesi yükselmiş ve ülkesi dünya siyasetinde önemli bir rol oynamaya başlamıştır.

Kruşçef (Sovyetler Başkanı - 1963)
Atatürk adı insana bu yüzyılın büyük insanlarından birini tarihi başarılarını, Türk ulusuna ilham veren önderliğini, modern dünyayı anlayışındaki ileri görüşlülüğü ve bir asker önder olarak kudret ve cesaretini hatırlatmaktadır. Şüphesiz ki, Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşu ve o zamandan beri Atatürk'ün ve Türkiye'nin giriştiği derin ve geniş devrimler kadar bir ulusun kendisine olan güvenini daha başarı ile belirten bir başka örnek gösterilemez.

John F.Kennedy (ABD Başkanı - 1961)
Atatürk'ün Türk Dili Devrimi'ni gerçekleştirmesi ve dinle siyaseti birbirinden ayırarak Türk toplumunun modernleşmesini sağlamak yolundaki çabalarına karşı büyük bir hayranlık duymaktayız.

Hayato İkeda (Japonya Başbakanı - 1963)
Kadınlar başka hiçbir ülkede bu kadar hızla ilerlememişlerdir. Bir ulusun bu derece değişmesi, tarihte gerçekten eşi olmayan bir olaydır.

Daily Telegraph İngiliz Gazetesi- 1938)
O'nu ve kader arkadaŞlarInI hİçbİr zaman unutmayacaĞIz

Mustafa Kemal komutasındaki Türk Ordusu mareşalinden erine kadar vatan sevgisi ve inancın verdiği güçle ülkeyi karanlık içinden çekip çıkardı. Bugün her şeye rağmen mutlu ve çağdaş bir ülkeysek bunu o büyük kahramanlara borçluyuz. Onları asla unutmayacağız.

İşte Atatürk bir ülkeyi yeniden dirilten gerçek dostlarının arasında. Solunda Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak ile Asım Gündüz Paşalar, sağında ise Nurettin Paşa ve subayından erine isimsiz kahramanlarla.

(18 Ocak 1923)

Çok anlamlı gece
Üzerinden birkaç gün geçti ama yazmadan edemeyeceğim, çünkü katıldığım en muhteşem ve anlamlı gecelerden biriydi.

Sezen Aksu Haris Aleksiu konseri herhalde uzun süre hafızalardan silinmeyecek. O gece Lütfü Kırdar Kültür Merkezi'ni dolduran bini aşkın konuk, iki ülke arasındaki dostluğun siyasetten değil, bilimden, sanattan, kültürden geçtiğini bir kere daha, üstelik yudum yudum hissederek gösterdi.

Hiçbir siyasi güç, iki ülke insanları arasındaki duygu selini o geceki ihtişamıyla yaşatamaz. Ve inanıyorum ki, hiçbir siyasi güç, o dostluk demetini bozmaya cesaret edemeyecektir.

Büyük önder Atatürk, en büyük savaşını Yunanistan'a karşı vermişti, ama savaştan sonra ilk dostluk elini de yine Yunanistan'a uzatmıştı.

Ama savaşa rağmen sağlanan bu dostluk ortamı Atatürk'ün ölümünden sonra, siyasetçilerin elinde oyuncak olmuş, iki ülke anlamsız bir düşmanlığın girdabına kaptırmıştı kendini.

Şimdi pis siyasi hesapları bir tarafa iten iki ülke halkı birbirini kucaklıyor, dostluğun keyfini çıkarıyor.

Sezen Aksu ve Aleksiu'ya bu dostluğu bir kere daha kanıtladıkları için teşekkür borçluyuz.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır