kapat

10.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İğne deliğinden geçen bir yaşam
5 yaşında geçirdiği felç nedeniyle el ve ayakları tutmayan Tıjan Gör, dişlerini kullanarak desinatörlük yapıyor, ev aletlerini tamir ediyor

CEMALETTİN GÜRSOY

Günümüz dünyasında yaşamımızı devam ettirebilmek için ne denli uğraşı verdiğimizin farkında bile değiliz. Şöyle etrafımıza bir göz attığımızda bunun en canlı örneklerinin özürlü vatandaşlarımız olduğunu görüyoruz. İğne deliğinden geçirdikleri yaşam savaşını ince eleyip sık dokuyarak sürdürüyorlar. Tıjan Gör aslında hayatımızın içinde olan ancak bir türlü bakarken göremediğimiz insanlardan sadece biri.

Elleri ve ayaklarından özürlü olan Gör, ancak bir başkasının yardımı ile ihtiyaçlarını karşılamasına rağmen, çalışma azmini asla yitirmemiş. Ellerinin yerine dişlerini koymuş. Dişlerini elleri gibi kullanarak yaşamını devam ettiriyor ve ekmek parası kazanıyor. Uzmanlık alanı elektronik tamiri. Dişleriyle tüm elektronik aletleri kullanarak tamir yapıyor. Gör'e geçmişini sorduk. Anlatmaya başladı:

Yıkılıp ayağa kalkmak
"5 yaşımda geçirdiğim bir felç sonucu sakat kaldım. Tabi bu olay beni hayata küstürmedi değil. Dünyam yıkıldı. Arkadaşlarım özgürce gençliğinin tadını çıkartırken ben kaderine razı olmuş kurbanlık koyunlar gibi beklemekteydim. Ama baktım olmuyor, tüm karamsarlığımı yenerek var gücümle yaşamı bir tarafından tutmaya başladım. 1979 yılında Yıldız Seramik'te desinatör olarak işe başladım. Sigorta sürem dolunca (15 yıl üzerinden malülen) emekliye ayrıldım. Eskiden hobi olarak yaptığım elektronik tamirciliğini artık iş edindim. Emeklilik maaşıma bir katkı da bu alandan destek sağlayarak aileme bir nebze olsun rahatlık sağlıyorum.'

Bu kadar büyük azim ve kararlılığı alkışlamak gerek. Gör, bize fiziksel özürlü olmanın hayatı bırakmak anlamına gelmediğini bir kere daha ispatlıyor. O ve onun gibilerinin yaydığı ışık herkese örnek olmalı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır