kapat

10.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yatırımcı demokrasisi
Halka açıklık oranının yüksek, azınlık haklarının güçlü olduğu piyasalarda küçük yatırımcı hakkını her yolu deneyerek alabiliyor. Son örneği Financial Times'da gördük.

CÜNEYT TOROS

Gelişmiş piyasalarda yatırımcıların örgütlenmesi ve haklarını örgütlü bir şekilde koruması alışılagelmiş bir uygulama. Bu uygulama kıta Avrupası'ndan daha çok ABD'de yaygın. Halen hisse senetlerine yatırılan paraların, mevduata yatırılan paranın üzerine çıktığı ABD'de hisse senedi ve yatırım fonları aracılığıyla borsaya para yatıran yatırımcıların önemli bir bölümü örgütlü.

Örgütlü olmanın getirdiği bazı avantajlar da bulunuyor. En önemli avantaj baskı grubu oluşturma. Yani bir yatırımcı örgütlenmesi aslında bir çeşit sivil toplum örgütü konumuna gelebiliyor. Bunlar hem haklarının korunmasında söz sahibi olabiliyorlar hem de ilgilendikleri sermaye piyasaları hakkında genel olarak kamuoyu oluşturma gibi bir misyonu üstlenebiliyorlar.

Bütün bunlar nereden aklımıza geldi. Geçenlerde dünyanın en prestijli gazetesi The Financial Times da tam sayfa bir ilan çıktı. Mundial Confiança şirketinin küçük hissedarlarını temsil eden bir grup ilanda şirketin el değiştirmesinin onayına ilişkin genel kurul öncesinde bu duruma karşı çıkılmasını istiyordu. Şirketin yönetim kurulunun aldığı karara şu sloganla karşı çıktı:

"Büyük hissedarlar herşeyi alıyor, siz ise sıfır alıyorsunuz"

Aralık ayının yedisinde gerçekleşecek olan genel kurul toplantısı öncesinde küçük yatırımcılar ya satışı onaylayacaklar ya da onay vermeyecekler. Daha şimdiden savaş başlamış. Genel kurula ya kişisel olarak katılınacak ya da vekaleten oy kullanılacak. İlanda takas kuruluşlarına genel kurulla ilgili başvurulması ve satışa karşı oy kullanılması için yol gösteriliyor.

İlanın en altında ise yatırımcıları 'satışa hayır' yönünde oy kullanmaları için şu sloganla motive edilmeye çalışılıyor:

'Oyunuz önemlidir. Hiçbir şey yapmazsanız. Hiçbirşey almazsınız'

Türkiye ne durumda?
Bu durum İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ya da bizim sermaye piyasamız için ütopik olabilir. Ancak gelecek de bir gün gelecek. Kıta Avrupa'sında ve de ABD'de halka açıklık oranları çok yüksek olduğu için yatırımcıların da önemli hakları bulunuyor. Peki Türkiye'de durum ne durumda?

Türkiye hala yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nu bekliyor. Kanun içinde azınlık haklarına ilişkin hükümler de yer alıyor. Ancak yetersiz. Bu haklar Türk Ticaret Kanunu ile bağlantılı. Bu nedenle gerekli düzenlemeler yeteri kadar yapılamıyor.

Şirketlerin halka açıklık oranı yükselmedikçe ya da Sermaye Piyasası veya Türk Ticaret Kanunu'nda yeterli düzenlemeler yapılmadıkça, bu gelişmelerin yaşanması da pek mümkün görünmüyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır