kapat

10.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Aselsan insana yatırımla kazandı
Aselsan Genel Müdürü Hacim Kamoy, "İnsana yatırımla 308 milyon $ ihracat yaptık" dedi

Silahlı Kuvvetler'in yüksek teknoloji gereksinimini karşılamak için kurulan Aselsan, kapılarını SABAH'a açtı. Asker disiplini ile iş adamlarının rekabetçi piyasa anlayışını ustaca harmanlayan Aselsan, "Teknoloji ihraç eder" duruma geldi.

Aselsan Genel Müdürü Hacim Kamoy, Kıbrıs Harekatı sonrası gelen ambargodan alınan derslerle kurulan Aselsan'ın başarısındaki sırrı, "İlkemiz yurt içinde işbirliği, dünyada rekabettir" sözleriyle açıkladı. Aselsan'ın patronu, teknoloji yarışından ekonomiye uzanan geniş bir yelpazade sorularımızı yanıtladı.

Başlangıçta askeri kesime telsiz üretimi amacıyla kurulan Aselsan'da ileri teknolojiye geçildiğini belirten Kamoy, "Bu teknolojiyi kullanacak insana yatırım yapıldı. Aselsan ileri teknolojili cihaz ve sistemleri en büyük batılı firmalarla aynı zamanda tasarlayıp üretmeyi başardı" dedi.

Aselsan'ın ürettiği 99 üründen 81'inin özgün tasarım olduğunu da vurgulayan Hacim Kamoy bu oranın uluslararası kriterler açısından da büyük bir rakam olduğunu vurguladı. Kamoy, "Aselsan'ın ürettiği teçhizat ile Silahlı Kuvvetlerimiz bugün en ileri teknolojik cihazları ABD ve avrupa ülkeleri ile aynı zamanda kullanıma almaktadır" dedi.

1983'ten bu yılın Haziran ayına kadar 23 ülkeye 308 milyon dolarlık ihracak yapıldığını belirten Kamoy, "Askeri ve Sivil Haberleşme Sistemleri, cep telefonu, radar ve diğer savunma sistemleri, elektro-optik sistemler, merkezi alarm sistemleri konularında ihracat gerçekleştirdik" diye konuştu.

Azerbaycan'a 16 milyon dolar satış olduğunu vurgulayan Kamoy, bu ülkede 20 bin cep telefonu satıldığını, Kırgızistan'a da 65 milyon dolar satış olduğunu söyledi.

BORSADA DA VAR
Kamoy "Borsada faaliyet gösteren tek savunma sanayii kuruluşu olmak Aselsan'a nasıl bir yarar sağlıyor?" sorusuna da "Aselsan, 1990 yılında hisse senetlerinin bir kısmının, halka arzı sonucunda halkımızla bütünleşmesini devam ettirerek, ortaklarımızın güven ve desteği ile elektronik sanayimizin lideri olma konumunu sürdürmektedir" cevabını verdi.

Elektronik iletişime 'Monitör' denetimi
ASELSAN Genel Müdürü Kamoy, illegal radyo, TV ve telsiz yayınlarının yerini tespit eden, Milli Monitor Projesi hakkında da şu bilgiyi verdi:

"Bu sistemin temel görevi, telsiz haberleşme trafiğinin düzenlenmesi, radyo ve TV yayınlarının teknik kalite kontrolleri, ihlallerin tespit edilmesi, yasa dışı telsiz istasyonlarının yerinin bulunması olarak özetleyebiliriz. Sistem Ankara'daki kontrol merkezinden yönetilecektir.

Kontrol merkezine bağlı olarak çalışacak bölge merkezleri Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Samsun, Diyarbakır ve Erzurum'da olacak. Her bölgede sabit, seyyar ve araç üzerinde olmak üzere üç değişik tipte sistem bulunacaktır.

Bunlara ek olarak radyo, ve televizyon yayınlarının takibi için Ankara ve İstanbul bölgelerinde ek sistemler görev alacaktır."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır